Terug naar overzicht

Burgemeester Dales Lezing en Prijs 2012

De Burgemeester Dales Prijs en de Burgemeester Dales Lezing zijn in het leven geroepen door COC Nijmegen en de Stichting Burgemeester Dales Lezing. De prijs is bedoeld ter onderscheiding van personen en organisaties die in het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan artikel 1 van de Grondwet – het artikel dat het beginsel van non-discriminatie verwoordt.

Alex Brenninkmeijer

werd in 2005 door de Tweede Kamer benoemd tot Nationale Ombudsman. Brenninkmeijer is jurist, gepromoveerd op een onderzoek naar de betekenis van de onafhankelijke rechtspraak in de democratische rechtstaat. Hij was hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden. Afgelopen jaar heeft hij zich intensief beziggehouden met de meldingen van geweld tegen en discriminatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

De avond zal worden opgeluisterd door het dameszangtrio _Dolly I Beg Your Pardon_, dat onder meer Amerikaanse akoestische muziek als bluegrass en country ten gehore zal brengen. Liedjes van o.a. Gillian Welch, Ricky-Lee Jones en Dixie Chicks worden afgewisseld met eigen nummers.

De Burgemeester Dales Lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over actuele, bijzondere en/of problematische aspecten van het non-discriminatiebeginsel in Nederland en daarbuiten. De lezing werd eerder uitgesproken door o.a. Afshin Ellian, Agnes Jongerius, Alexander Pechtold, Alex-Geert Castermans, Anil Ramdas, Atzo Nicolaï, Ed. van Thijn, Fatima Elatik, Femke Halsema, Jan Pronk, Lilianne Ploumen en Rob Tielman.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. De prijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van het Zilveren Jubileum van COC Nijmegen in 1996.

Burgemeester Dales Lezing en Prijs 2012

Datum: vrijdag 20 januari 2012
– 20.00-22.00 uur – aanvang lezing: 20.30 uur
Locatie: Stadhuis Nijmegen – ingang Burchtstraat

De lezing en de prijsuitreiking zijn vrij toegankelijk. De Gemeente Nijmegen treedt op als gastvrouw en biedt haar gasten een hapje en een drankje aan. Gegadigden dienen tijdig aanwezig te zijn, want bij 180 bezoekers wordt de toegang gestopt – vol is vol!