Terug naar overzicht

KLACHT tegen SPITSNIEUWS

‘Bij artikelen over homo’s en lesbiennes staan vaak foto’s van de Gay Parade of van drag queens, terwijl dat niets te maken heeft met de inhoud van het artikel’, zegt voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam en Pride Photo Award. ‘Alsof je bij een bericht over hetero’s standaard een foto van het carnaval zet. De foto in Spitsnieuws was volstrekt misplaatst. Je zet toch ook geen foto van blote borsten bij een artikel over een verkrachtingszaak?’

Zie HIER het artikel waar de klacht over ingediend wordt.

Met de klacht bij de Raad voor de Journalistiek maken de indieners bezwaar tegen de werkwijze van de redactie van Spitsnieuws. Naar hun mening heeft de foto van twee mannen met blote billen geen enkele inhoudelijke relatie met het homofoob geweld waar over wordt bericht. Bovendien verweert de redactie van Spitsnieuws zich in een naschrift dat het Gay Pride-stereotiep heeft bijgedragen aan het klimaat waarin de twee mannen waarover het artikel gaat zijn weggepest.

Ondoordachte keuzes

De suggestie dat je als homoseksueel geweld en discriminatie aan je eigen zichtbaarheid hebt te danken is grievend. Ook voelt een groot deel van de homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT’s)zich niet vertegenwoordigd door het bewuste beeld bij het artikel.

‘Dit is een voorbeeld van de luie en ondoordachte keuzes die beeldredacties maar al te vaak maken’, aldus Dennis Boutkan. ‘Door het indienen van de klacht willen we bereiken dat media zorgvuldiger omgaan met de keuze van het beeldmateriaal en zich bewust zijn van het schadelijke effect van het bevestigen van vooroordelen’.

De mondelinge behandeling van de klacht vindt donderdagmiddag 26 januari a.s. plaats bij de Raad voor de Journalistiek, Hogehilweg 6 in Amsterdam-Zuidoost.

Een week eerder op donderdag 19 januari a.s. organiseert Pride Photo Award ‘Beter Beeld’: een debat over de invloed van beeldgebruik in de media op de beeldvorming bij het publiek over homo’s en lesbiennes. Zie HIER voor meer informatie over dit mediadebat.

NOS

In 2008 oordeelde de toenmalige NOS-Ombudsman Tom van Brussel dat de beeldvorming van de NOS stigmatiserend is voor homoseksuelen door te pas en te onpas beelden van de Canal Parade te gebruiken bij roze nieuwsberichten.

‘Te vaak worden uit een soort reflex bij berichten over homoseksualiteit beelden van de Canal Parade vertoond. Dat is buitengewoon raar als er geen directe relatie is tussen bericht en beeld’, oordeelde de NOS-Ombudsman. Dat oordeel werd door de nieuwsredacties van NOS Radio en Televisie erkent. Afgesproken werd in het vervolg enkel nog beelden van de Canal Parade te gebruiken bij nieuws over dit evenement.

Zie ook:

Villamedia – De luie keuzes van de media – opiniestuk van Dennis Boutkan

Stigmatiseert de NOS homo’s?