Terug naar overzicht

Minister gaat vergoeding Different-therapie aanpakken

Minister Schippers noemt de vergoeding voor deze homotherapie ‘bizar’. ‘Homoseksualiteit is geen ziekte. De zorgverzekering is bedoeld voor het behandelen van ziektes’, aldus de minister.

Schippers wist niet dat de homotherapie door de zorgverzekering wordt vergoed. Ze gaat onderzoeken hoe die vergoeding tot stand komt, want er kan niet worden gedeclareerd onder de noemer ‘genezen van homoseksualiteit’. Volgens de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wordt de therapie mogelijk verpakt in een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld jeugdtrauma, waarvoor wel een vergoeding bestaat. De verzekeraars noemen dat onacceptabel.

De therapie wordt aangeboden door de stichting Different, onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks in Amsterdam. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat een onderzoek instellen naar de therapie.

Een grote Kamermeerderheid verwerpt de vergoeding voor de therapie en steunt de minister in haar voornemen. Alleen de christelijke partijen hebben een ander standpunt. Het CDA neemt een afwachtende houding aan. ChristenUnie en SGP staan volledig achter de Different-therapie en de financiering daarvan uit GGZ-gelden. Dat wekt geen verbazing, want er zijn nauwe banden tussen ChristenUnie en SGP en stichting Tot Heil des Volks (THdV) waar Different onderdeel van is. THdV-directeur Henk van Rhee was directeur van het partijbureau van de ChristenUnie en in de Raad van Toezicht van THdV zitten leden van beide partijen.

Naar aanleiding van de berichtgeving gaat

GroenLinks

heeft over deze kwestie Kamervragen gesteld aan minister Schippers. ‘Het is kwakzalverij’, zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

VVD

-Kamerlid Jeanine Hennis-Plassaert noemt de Different-therapie ‘bizar’. ‘Dit kan niet. Hier moeten we mee ophouden’.

PvdA

-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het onacceptabel dat de Different-therapie vergoed wordt. ‘Zo’n therapie verklaart homo’s als ziek en dat kan echt niet. De minister moet zich hier over uitspreken’, vindt Marcouch.

PVV

-Kamerlid Karen Gerbrands vindt dat ‘deze verwerpelijke homotherapie moet direct uit het verzekerde pakket’ gehaald moet worden.

D66

-Kamerlid Pia Dijkstra noemt het absurd dat de overheid een ‘zinloze en stigmatiserende antihomotherapie’ betaalt. Volgens haar moet de minister daar inderdaad snel een einde aan maken.

CDA

-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is terughoudend in haar reactie. Zij wil eerst meer weten over de exacte inhoud van de therapie. ‘Als je leert om als homo steviger in je schoenen te staan, hebben wij er geen problemen mee’, zegt Van Toorenburg. ‘We vinden het wel raar als er geprobeerd wordt je aard te veranderen’. Haar fractiegenoot Margreet Smilde wil eerst weten wat Different precies doet. Als blijkt dat het gaat om genezen van homoseksualiteit dan zou dat volgens Smilden inderdaad bizar zijn. ‘Maar tegen psychische steun voor homo’s in christelijke kring heb ik geen bezwaar’, zegt CDA-Kamerlid Smilde.

SGP

-fractievoorzitter Kees van der Staaij is wel positief over de therapie die Different biedt. ‘Homoseksuele mensen die bewust kiezen voor psychosociale begeleiding door Different, verdienen onze steun’, twittert Van der Staaij.

ChristenUnie

-fractievoorzitter Arie Slob twittert ‘Mensen zijn vrij om daar voor te kiezen. Houden zo’. Zijn fractiegenote Esmee Wiegman is stelliger. Zij vindt dat de overheid niet mag treden in de keuzevrijheid van de patiënt. ‘Je kunt niet op ideologische gronden een bepaalde therapie verbieden, vindt Wiegman. Volgens haar is een taak van de Inspectie om zorginstellingen te toetsen op kwaliteit en professionaliteit. Alleen als die beneden de maat zijn is er volgens haar reden tot ingrijpen. CU-Kamerlid Joël Voordewind twittert dat minister Schippers ‘zich belachelijk en ongeloofwaardig (maakt) door Different meteen te diskwalificeren zonder Inspectieonderzoek af te wachten’.

KAMERVRAGEN

GroenLinks – Het bericht dat homotherapie vergoedt wordt

PVV – De vergoeding van anti-homotherapie

VVD – Christelijke homotherapie

Zie verder ons dossier Different.