Terug naar overzicht

Europese rabbijnen dreigen met actie tegen Amsterdam

Dayan Lichtenstein, hoofd van de Federation of Synagogues in Londen en bestuurslid van het Rabbinical Centre of Europe, noemt de schorsing van opperrabbijn Ralbag ‘disproportioneel’ en ‘bespottelijk’. Over de verklaring die Ralbag getekend heeft, vindt Liechtenstein het ‘niet relevant’ om zich daarover uit te laten.

Liechtenstein waarschuwt de Joodse Gemeente Amsterdam in de uitgelekte mail dat wanneer de schorsing niet wordt ingetrokken, de Amsterdamse Gemeente ‘het orthodoxe jodendom niet langer mag vertegenwoordigen in welke vorm dan ook’. Bij de Joodse Gemeente Amsterdam zijn ook zo’n 2.500 orthodoxe Joden van Midden-Europse komaf aangesloten.

Lichtenstein waarschuwt waarschuwing in zijn mail niet licht op de vatten, want dat de gevolgen kunnen groot zijn als de Gemeente niet langer wordt erkend. ‘De import van kosjer Nederlands kalfsvlees naar Groot-Brittanië kan worden gestaakt’, zegt Liectenstein. ‘Huwelijks- en echtscheidingspapieren zouden niet langer worden aanvaard’.

Gemeentevoorzitter Ronnie Eisenmann stelt dat Lichtenstein met zijn e-mail ‘de confrontatie zoekt’. ‘Wij hadden met Ralbags schorsing juist gehoopt op een afkoelingsperiode. Dat lijkt er niet van te komen’.

Opperrabbijn Ralbag is volgende week in Nederland, dan wordt de situatie besproken.