Terug naar overzicht

Lonneke Knegtel wint Burgemeester Dales Prijs

Het Helicon is de eerste Nijmeegse ÉÉN-school. Om een ÉÉN-school te worden moet minsten zeventig procent van de schoolpopulatie een verklaring ondertekenen waarmee de school zich uitspreekt vóór gelijke behandeling en tégen discriminatie.

Toen Lonneke Knegtel begon als docent op het Helicon schrok zij van het klimaat op de school. Een aantal leerlingen betuigden openlijk hun steun aan neonazistische organisaties en hadden zodoende een zeer negatieve invloed op de sfeer op school. Knegtel en een aantal leerlingen uit VMBO-4 wilden af van het negatieve imago van de school en begonnen een petitie en gaven de leerlingen les over artikel 1 van de Grondwet. Op 10 december 2009 kreeg Het Helicon het predikaat ÉÉN-school.

Hier is het niet bij gebleven. In de jaren hierop volgend is er blijvend aandacht geweest voor dit onderwerp. In het schooljaar 2010-2011 organiseerde de school bijvoorbeeld een project van meerdere weken rondom het thema seksuele diversiteit. Ook voor het huidige schooljaar staan veel activiteiten op de planning, zoals bijvoorbeeld: een reis naar Auschwitz, lessen over discriminatie, vooroordelen en pesten, workshops van mensen met verschillende etnische achtergronden en een voortzetting van het project over seksuele diversiteit. Nog altijd is Lonneke Knegtel een drijvende kracht achter de projecten.

Jan Roelofs, voorzitter van de jury van de Burgemeester Dales Prijs, looft het werk van Knegtel: ‘Ze krijgt de prijs omdat ze destijds uit een waarachtige geschoktheid over de situatie dit proces in gang heeft gezet, met een groot en structureel positief effect op de sfeer in school’.

Joris Blaauw, voorzitter van COC Nijmegen, is blij met de voordracht door de jury. ‘De grote persoonlijke inzet van Lonneke, veelal in uren naast het reguliere schoolwerk, om het gelijkheidsbeginsel in praktijk te brengen, wordt zeer terecht beloond met deze prijs’. Volgens Blaauw mag de prijs gezien worden als een stimulans voor het Helicon om op de ingeslagen weg door te gaan, maar ook als voorbeeld voor andere scholen binnen en buiten Nijmegen.

‘De toekenning van de prijs aan Knegtel drukt ook waardering uit voor directeur Bert Kwakkel van het Helicon en het docententeam, die alle activiteiten hebben gesteund en mede vormgegeven’, aldus Jan Roelofs.

De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro, dat de winnaar naar eigen inzicht mag besteden. Het geldbedrag wordt mogelijk gemaakt door HDtt communicatieadvies, Nijmegen.

De Burgemeester Dales Prijs is door COC Nijmegen in het leven geroepen en wordt toegekend door een onafhankelijke jury. De prijs is bedoeld voor personen of organisaties die op vrijwillige, maar vooral persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte geven aan artikel 1 van de Grondwet.

De prijs wordt uitgereikt op de avond dat de Burgemeester Dales Lezing wordt uitgeproken door prof. dr. Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman.

De Burgemeester Dales Lezing en Prijs vinden plaats op vrijdag 20 januari 2012. De avond begint om 20.30 uur, de zaal gaat om 20.00 uur open. De avond zal plaatsvinden in het Stadhuis van Nijmegen, ingang Burchtstraat.

Meer informatie over de lezing en prijs is te vinden op Dales Lezing.