Terug naar overzicht

OM eist 12 maanden cel voor anti-homogeweld

De twee mannen kwamen die nacht uit een uitgaansgelegenheid voor homo’s in Enschede. In de buurt van het station werden ze uitgescholden, bedreigd, geslagen en geschopt. De twee mannen zochten hun toevlucht tot een toevallig passerende surveillant van de politie Twente. De Rotterdammer werd ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

De officier van justitie achtte een poging zware mishandeling, een eenvoudige mishandeling en bedreiging bewezen. In de strafeis liet het Openbaar Ministerie (OM) zwaar meewegen dat het hier gaat om geweld tegen homo’s.

Het vonnis is op 14 februari a.s.

Gezamenlijke aanpak anti-LHBT-geweld

Het OM, de politie en het COC maakten onlangs bekend dat zij de handen ineen slaan bij de bestrijding van anti-LHBT-geweld. De organisaties starten ondermeer een netwerk van regionale veiligheidscoördinatoren. Per regio wordt een medewerker van het OM en de politie gekoppeld aan een veiligheidscoördinator van één van de regionale COC’s. De COC’s kunnen zo signalen over anti-LHBT-geweld uit hun achterban direct kwijt bij OM en politie.
Slachtoffers worden opgeroepen om altijd aangifte te doen bij de politie, zodat daders ook daadwerkelijk vervolgd kunnen worden.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.