Terug naar overzicht

Oproep tot nader onderzoek naar Different-therapie

De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ)heeft in een onderzoek van tien dagen vastgesteld dat Different geen therapie aanbiedt die homoseksuele mannen en vrouwen kan genezen van hun seksuele gerichtheid. De vergoeding van verzekeringen voor behandelingen bij Different hoeft dus niet te worden stopgezet, heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vastgesteld.

Het LKP vraagt zich af of de erkenning dat homoseksualiteit geen ziekte is die genezen kan worden, de lading van de nu uitgevoerde behandelingen dekt. Het aantal klachten van oud-cliënten is en blijft namelijk groot.

Daarnaast zijn de uitspraken van algemeen directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks, waar Different onderdeel van uitmaakt, moeilijk te rijmen met de beschreven erkenning. In een recente column roept Van Rhee op tot begrip voor homo’s die bewust afzien van een relatie. De vraag mag worden gesteld hoe gezond dit is voor betreffende homo’s, ook al erken je dat hun seksuele gerichtheid geen ziekte is.

Ook de inhoud van op de website van Different aangeprezen boeken, roept serieuze bedenkingen op bij de uitgesproken erkenning.

Zijn de klachten van cliënten en is de directe omgeving van de therapie voldoende in kaart gebracht door de inspectie? Kan dat in tien dagen?

Het LKP roept Tweede-Kamerleden daarom op geen genoegen te nemen met het antwoord van minister Schippers en om te vragen naar nader onderzoek naar de effecten van de behandeling die door Different wordt aangeboden.

Zie voor meer informatie het IGZ-rapport Different.

Zie verder ons dossier Different.