Terug naar overzicht

Dolly Bellefleur wint Roze Lieverdje 2012

Bellefleur kwam bij de jury en bij de publieksstemming als winnaar uit de bus.

Volgens het juryrapport luistert Dolly Bellefleur al meer dan 25 jaar als zelfbenoemd ‘Frau Antje van het verkeerde kantje’ menig bijeenkomst, feestje of herdenking in de stad op. Soms met een lach, soms met een traan. Met haar scherpe zelfgeschreven teksten ziet de jury dat Dolly zowel bij roze als niet-roze Amsterdammers een gevoelige snaar weet te raken. Of het publiek nou uit serieuze ambtenaren bestaat, uit vrolijke roze senioren of uit nieuwsgierige kinderen van roze ouders; Dolly maakt er een feestje van.

De jury is blij met een entertainer als Dolly, in een tijd waar niet iedereen meer vanzelfsprekend opvallend en zichtbaar roze durft te zijn. Met haar indrukwekkende benen waar geen einde aan komt en haar soms hysterische outfits is Dolly niet meer weg te denken uit Amsterdam, onze eigen Roze Planeet. Aldus de deskundige jury onder voorzitterschap van MOVISIE-medewerker Juul van Hoof.

Andere genomineerden waren Secret Garden Amsterdam, Dennis Boutkan, Pink Postcode en Café Oké.

Het Roze Lieverdje is de tweejaarlijkse prijs van GroenLinks Amsterdam voor een Amsterdammer die zijn/haar sporen verdiend heeft in de strijd voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie. De jury bepaalde de winnaar voor 50 procent, de publiekskeuze telde voor de andere helft mee.

In 2006 werd het eerste Roze Lieverdje uitgereikt aan wijlen Pater Van Kilsdonk (ook winnaar van de Gay Krant Award), twee jaar later was hij voor Karin Spaink en in 2010 ging De Trut met de eer strijken.