‘De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT’s worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden’, zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘De bescherming die Nederland momenteel biedt aan LHBT-asielzoekers uit Irak, is volstrekt onvoldoende. Wij vragen minister Leers om hen als groep asiel te verlenen’. LHBT-asielzoekers uit Iran hebben in Nederland al een soortgelijke beschermde status.
Naar schatting van het COC lopen momenteel tussen de vijf en vijftien LHBT-asielzoekers uit Irak het risico om te worden uitgezet.
In een brief aan de Nederlandse regering stelt de vluchtelingenorganisatie IRAP op donderdag 8 maart dat de situatie voor LHBT’s in Irak de laatste jaren is verslechterd. Volgens IRAP is er sprake van systematisch geweld tegen LHBT’s, verspreidt dat geweld zich over het land en neemt ook de Irakese overheid er aan deel. De
Iraqi Refugee Assistance Project
(IRAP) is een Amerikaanse vluchtelingenorganisatie die gelieerd is aan de Yale Universiteit.
Doodseskaders
Een andere mensenrechtenorganisatie,
Human Rights Watch
(HRW), rapporteerde al in 2009 dat in Irak doodseskaders actief zijn die het specifiek gemunt hebben op LHBT’s.
In het rapport They Want Us Exterminated schetst HRW een schokkend beeld van de gruwelijkheden waarmee LHBT’s in Irak geconfronteerd worden. Zo executeren doodseskaders mannen die verdacht worden van homoseksualiteit door lijm in hun anus te injecteren en hen vervolgens een laxerend middel toe te dienen. Mensen vinden het lichaam van hun geliefde bij het vuilnis met afgesneden geslachtsdelen. Op 8 maart schrijft HRW aan de Nederlandse regering dat LHBT’s in Irak nog altijd vrezen voor hun leven.
De organisatie
Iraqi LGBT
berichte afgelopen week over een nieuwe golf van geweld in Irak tegen vrouwen en mannen die ‘verdacht’ worden van homoseksualiteit. Zo’n veertig mensen zouden recent gekidnapt, gemarteld en vermoord zijn. Ook HRW onderzoekt momenteel nieuwe gevallen van gruwelijke mishandeling van LHBT’s in Irak.
In zijn ambtsbericht over Irak schrijft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) over de situatie voor LHBT’s in Irak: ‘men staat over het algemeen afwijzend tegenover homoseksualiteit’.
COC Nederland vindt dat het ambtsbericht op geen enkele wijze recht doet aan de ernst van de situatie in Irak. Het COC vraagt minister Rosenthal om het ambtsbericht te herzien. De beoordeling van asielverzoeken wordt in Nederland mede gebaseerd op ambtsberichten, waarin onder meer de mensenrechtensituatie in een land geschetst wordt.
Zie ook:
HRW-brief over Iraakse LHBT’s aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken
Zie verder: