Terug naar overzicht

Premier vergist zich over bloeddonatie

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is verbaasd over de uitspraken van de premier tijdens het Vragenuur vandaag in de Tweede Kamer dat onder dit kabinet homoseksuelen bloed mogen doneren.

Dijkstra stelde eerder al Kamervragen over deze kwestie, maar tot nu toe zonder uitkomst. ‘Ik heb Kamervragen gesteld over de uitsluiting van homo’s bij bloeddonatie. Het kabinet gaf aan te wachten op een aanbeveling van de Raad van Europa maar daar hebben we nog niks van gehoord. Het verbaast mij dus zeer dat de premier in zijn rijtje verworvenheden onder dit kabinet iets opnoemt wat nog helemaal niet is gerealiseerd’.

Momenteel mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven. In landen als Zweden, Italië en Spanje mogen homo’s die geen risicovolle contacten hebben gehad dat wel. Daar heeft dit niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening.

In de Verenigde Staten heeft net deze week het federale Health and Human Services Department aangekondigd een onderzoek op te zetten naar de mogelijkheid voor mannen die seks met mannen hebben (MSM) om bloeddonor te worden. De HHS ziet daarvoor mogelijkheden mede vanwege de verbetering van de technieken om donorbloed te testen. Daarmee zou een einde komen aan het nu nog bestaande Amerikaanse beleid waarbij MSM’s levenslang uitgesloten zijn van bloeddonaties.

‘D66 kijkt niet naar de groep, maar naar het individu’, zegt Dijkstra. ‘De huidige regels sluiten ook mannen uit die al 30 jaar een monogaam seksleven hebben. Terwijl hetero’s die veel seksuele contacten hebben niet worden uitgesloten van bloeddonatie’.