Terug naar overzicht

Amnesty International en COC lanceren Pride Fonds

 

Het Pride Fonds gaat financiële steun bieden in noodsituaties. Bijvoorbeeld als de persoonlijke situatie van de activist te onveilig wordt, communicatiemiddelen vernield zijn, veilige huisvesting ontbreekt of de activist zich genoodzaakt ziet om te vluchten. Particulieren en organisaties worden uitgenodigd een bijdrage in het fonds te storten.

Amnesty en COC lanceren het Pride Fonds tijdens het

Movies that Matter

-filmfestival in Den Haag*. Voorafgaand aan de lancering wordt de film East Bloc Love vertoond. In deze documentaire staat de strijd van de Wit-Russische LHBT-beweging centraal. De hoofdrolspeler van de film, Sergy Yenin, is aanwezig en wordt na de film geïnterviewd.

In veel landen is haat tegen LHBT’s diep geworteld in de maatschappij en is homoseksualiteit strafbaar. Openlijk uitkomen voor je seksuele gerichtheid of genderidentiteit is in landen als Oeganda, Irak of Iran vaak levensgevaarlijk. Het kan leiden tot vervolging, geweld, discriminatie, afwijzing en verstoting door familie en vrienden. Opkomen voor LHBT-rechten kan leiden tot arrestatie, detentie en marteling. Er zijn 9 landen waar op homoseksuele handelingen zelfs de doodstraf staat

LHBT-activisten kunnen morele en financiële ondersteuning goed gebruiken. Waar diverse organisaties, waaronder het COC, al structurele steun bieden, richt het Pride Fonds zich op acute noodgevallen. Wanneer snel gehandeld moet worden om een activist in veiligheid te brengen, functioneert het noodfonds als vangnet waardoor LHBT-activisten hun werk voort kunnen te zetten.

De documentaire East Bloc Love, die maandagavond 26 maart a.s. vertoond wordt, geeft een helder beeld van de dreigende situatie waarin veel LHBT-activisten wereldwijd verkeren. Een groep LHBT-activisten wil, ondanks de bedreigingen van skinheads en een verbod van de overheid, een Gay Pride in de Wit Russische hoofdstad Minsk organiseren. De jonge activist Sergey Yenin besluit, nadat zijn vriend is doodgeschoten door de politie, te blijven vechten voor gelijke rechten.

Wilt u nu alvast meer weten over het Pride Fonds?

Meer informatie over East Bloc Love vindt u op Movies That Matter.