Terug naar overzicht

SBS6 - Undercover over 'homogenezing'

Different kwam in januari in opspraak na berichtgeving in Trouw over een therapie waarmee homoseksuelen zouden kunnen ‘genezen’ die door de zorgverzekeraars vergoed wordt. Naar aanleiding van deze berichtgeving stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek in naar de werkwijze van Different.

In de promo van de Undercover-aflevering is te horen dat een Different-hulpverlener zegt: ‘Onze visie is dat er homoseksuele gevoelens kunnen spelen, maar dat is in principe niet hoe God je gemaakt heeft’.

De Different-hulpverlener presenteert zichzelf presenteert zichzelf ook als ‘ervaringsdeskundige’ en bewijs van het succes van de Different-therapie omdat hij al vele jaren getrouwd is met een vrouw en drie kinderen heeft.

De Different-hulpverlener maakt ook duidelijk dat de zorgverzekeraar de therapie vergoedt als de huisarts daar een doorverwijzing voor geeft. Hij raadt echter wel aan de echte reden te verzwijgen, omdat huisartsen er niet vanuit gaan dat homoseksualiteit te veranderen is. ‘Ik zou gewoon zeggen dat ik tegen vragen aanloop op het terrein van identiteit’, adviseert de Different-hulpverlener.

In de Undercover-uitzending wordt ook door het

COC

en het Landelijk KoördinatiePunt kerken en homoseksualiteit (

LKP

) commentaar gegeven op de beelden en de werkwijze van Different.

COC en LKP stellen vast dat de Different-hulpverlener een potentiële cliënt bewust ‘aanzetten tot liegen tegen zijn huisarts’ om een verwijzing te krijgen, waarmee een vergoeding van de Different-kosten gedeclareerd kunnen worden bij de zorgverzekeraar. COC-woordvoerder Philip Tijsma roept minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg daarom op aan dit ‘sjoemelen’ met zorggelden zo snel mogelijk een einde te maken.
SBS6 - Undercover over 'homogenezing'
Het Reformatorisch Dagblad meldt dat Different door SBS6 is ingelicht over het feit dat er undercover opnamen zijn gemaakt en dat Different ook de gelegenheid heeft gekregen de beelden te zien om daarop te reageren. Maar Different heeft daarvan geen gebruikt gemaakt, aldus de SBS-woordvoerster.

Directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks – waar Different een onderdeel van is – bevestigt dat, maar wil ‘niet reageren op een fakesituatie’. Van Rhee vreest ook dat er in de uitzending is geknipt om een eenzijdig beeld neer te zetten.

Er hebben volgens Van Rhee twee gesprekken plaatsgehad met de acteur die zich voordeed als gelovige homo met een hulpvraag. Volgens Van Rhee geeft de hulpverlener in de het programma de visie van Different niet goed weer. ‘Misschien is hij meegegaan in de denkrichting van de cliënt, om contact te leggen’, veronderstelt Van Rhee.

Op de site van Tot Heil des Volks wordt het programma ‘ongegronde stemmingmakerij’ genoemd waarmee Different bewust in ‘een verkeerd daglicht’ geplaatst wordt.

‘Omdat vanaf de eerste aanmelding onduidelijkheid bestond over de vraag of deze persoon bij Different aan het juiste adres was, is gekozen voor een oriënterend gesprek in plaats van het GGZ-traject’, schrijft Van Rhee op de site van Tot Heil des Volks. ‘Van enige vergoeding door de zorgverzekeraars van de door SBS aangegeven zorgvraag is dus geen enkele sprake’.

Het dagblad Trouw meldt dat Kamerleden die de Undercover-uitzending vooraf hebben mogen zien, opnieuw ongerust zijn over de praktijken van Different.

VVD-Kamerlid

Jeanine Hennis-Plasschaert

trekt nu de conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in twijfel dat Different niet probeert homoseksuelen te ‘genezen’. Volgens Hennis-Plasschaert duidt alles erop ‘dat wel degelijk een soort van genezingstherapie’ wordt geboden. Ze roept minister Edith Schilders daarom op te zorgen dat Different wordt aangepakt.

PvdA-Kamerlid

Ahmed Marcouch

zegt dat de Different-therapie ‘riekt naar oplichterij en kwakzalverij’.

In de Undercover-uitzending wordt naast Different ook aandacht besteed aan twee andere voorbeelden van ‘homogenezing’. Door voorgangers van de

Universele Kerk van God’s Rijk

(UKGR) en door

Martin Tensen

, bestuurslid van Toegepaste Pastorale Zorg. Dat is de Nederlandse tak van Pastoral Care Ministries, de organisatie die het gedachtengoed verspreidt van Leanne Payne, die homoseksualteit een vorm van ’emotioneel kannibalisme’ noemt.

Martin Tensen verwijst de Undercover-medewerker ook door naar de Different-vestiging in Barneveld. Hij is oud-medewerker van EO-Ronduit en nu werkzaam als docent van de post-hbo-opleiding tot jongerenwerker (JWO) bij bijbelschool De Wittenberg in Zeist.

Undercover in Nederland

– Aflevering 64: ‘Homogenezing’
SBS6 – zondag 17 maart 2012 – vanaf 21.30 uur

Uitzending gemist? Zie dan Undercover in Nederland.

Zie verder ons dossier Different.