Terug naar overzicht

COC wil direct einde aan vergoeding voor Different

In de Undercover-aflevering is te horen dat een Different-hulpverlener zegt: ‘Onze visie is dat er homoseksuele gevoelens kunnen spelen, maar dat is in principe niet hoe God je gemaakt heeft’.

De Undercover-medewerker – die zich voordoet als een gelovige christen die van zijn homoseksualiteit af wil – vraagt daarop: ‘Dan kunnen jullie me dus ook helpen daar vanaf te komen?’.

‘Ja’, zegt de Different-hulpverlener. ‘Maar dat begint wel met het onder ogen te zien’.

De Different-hulpverlener presenteert zichzelf ook als ‘ervaringsdeskundige’ én als bewijs van het succes van de Different-therapie omdat hij al vele jaren getrouwd is met een vrouw en drie kinderen heeft.

De Different-hulpverlener maakt ook duidelijk dat de zorgverzekeraar de therapie vergoedt als de huisarts daar een doorverwijzing voor geeft. Hij raadt echter wel aan de echte reden te verzwijgen, omdat huisartsen er niet vanuit gaan dat homoseksualiteit te veranderen is. ‘Ik zou gewoon zeggen dat ik tegen vragen aanloop op het terrein van identiteit’, adviseert de Different-hulpverlener.

‘De uitzending heeft onze vermoedens over Different bevestigd’, zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma. ‘Potentiële cliënten die vanwege hun geloof worstelen met hun homoseksualiteit krijgen ronduit te horen dat Different ze van hun ‘homo-gevoelens’ kan afhelpen. Pure misleiding, want dat kan gewoon niet’.

Het COC stelt bovendien vast dat de Different-hulpverlener een potentiële cliënt bewust aanzet tot liegen tegen zijn huisarts om een verwijzing te krijgen. Daarmee kan Different de kosten van de therapie declareren bij de zorgverzekeraar van de cliënt.

COC-woordvoerder Philip Tijsma roept minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg daarom op aan dit ‘sjoemelen’ met zorggelden zo snel mogelijk een einde te maken.

Zie verder ons dossier Different.