Terug naar overzicht

Raad voor Journalistiek vindt foto Spitsnieuws ontoelaatbaar

Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam is enorm blij met deze heldere uitspraak: ‘Het is voor het eerst dat er een principiële uitspraak wordt gedaan over stigmatiserende foto’s die schadelijk zijn voor de beeldvorming over homoseksuelen’.

Afgelopen december diende COC Amsterdam samen met Stichting Pride Photo Award een klacht in tegen de krant Spitsnieuws – onderdeel van het Telegraaf-concern – bij de Raad voor de Journalistiek.

Aanleiding was een zeer stigmatiserende foto bij een webartikel in september 2011 over een weggepest homostel in Den Haag.
Raad voor Journalistiek vindt foto Spitsnieuws ontoelaatbaar
COC Amsterdam vond dat er geen enkele relatie was tussen het artikel en de foto en vond de foto vooroordeelbevestigend. Op de bewuste foto van Spitsnieuws zijn twee mannen met blote billen te zien.

De Raad acht de klacht gegrond en komt met een zeer duidelijk oordeel: ‘De raad acht het niet onaannemelijk dat bij de gemiddelde lezer de indruk is gevestigd dat het stel het wegpesten aan zichzelf te wijten heeft. Daarmee is een stereotiep beeld over homoseksuele mannen bevestigd, terwijl hiervoor geen grondslag bestond’.

Spitsnieuws plaatste nog een naschrift naar aanleiding van de ophef die in september ontstond, maar ook over dit naschrift heeft de Raad een vernietigend oordeel: ‘Ook met dit naschrift heeft verweerder –Spitsnieuws red.- derhalve de grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is’.

‘Wij zien de uitspraak als een absolute overwinning op makkelijke en luie keuzes van krantenredacties bij de selectie van foto’s’, zegt Boutkan. ‘Hier kunnen media niet onderuit’.

COC Amsterdam en Pride Photo Award hopen dat door deze uitspraak de media zorgvuldiger omgaan met het gebruik van beelden die vooroordelen bevestigen en in de hand werken. Media moeten zich veel meer bewust worden van het schadelijke effect van stigmatiserende foto’s over homoseksuelen, lesbiennes en transgenders, aldus beide organisaties.

Zie ook:

KLACHT tegen SPITSNIEUWS