Terug naar overzicht

Expositie vanwege 25 jaar Homomonument

Het Homomonument begon in 1987 als een fysieke plek om homoslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Met de toenemende emancipatie groeide het uit tot een plek om niet alleen te herdenken, maar ook om te vieren en elkaar te ontmoeten.

Naast het jubilerende Homomonument, staan in deze tentoonstelling van IHLIA acht eveneens jubilerende homoclubs in de aandacht: COC Jong en Out, disco De Trut, lesbisch koor Dissonant, Gay Swim Amsterdam, Gay Men’s Chorus Manoeuvre, MVS Gaystation, Secret Garden en Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. Zij weerspiegelen de mogelijkheden die er sinds 1987 zijn ontstaan om je als homo of lesbo te uiten, je rechten te verdedigen of je bestaan te vieren. Zwemmend, dansend, zingend, marcherend en radiomakend wordt er vormgegeven aan het hedendaagse homoleven: Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen)

Opvallend is dat de panelen en films op deze tentoonstelling veel blije gezichten tonen. Maar de tentoonstelling wil tegelijkertijd laten zien dat het – behalve leuk – ook nog steeds nodig is dat seksuele minderheden elkaar in een beschermde omgeving kunnen ontmoeten, een eigen identiteit kunnen ontwikkelen en daarmee weerbaarder de wereld tegemoet kunnen treden.

De tentoonstelling laat tevens de diversiteit zien binnen de groep lesbiennes, homoseksuelen, transgenders en biseksuelen: mannen en vrouwen, jong en oud, van Nederlandse en van niet-Nederlandse oorsprong.

De tentoonstelling probeert een brug te slaan tussen homo-specifieke initiatieven en de algemene bevolking.

De IHLIA-tentoonstelling ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’ wordt op 5 april a.s. geopend door burgemeester Van der Laan in de theaterzaal van de OBA.

*)_4de regel uit het gedicht ‘Aan enen jongen visser’ van Jacob Israël de Haan; ook gebruikt op een van de driehoeken van het Homomonument_.

De tentoonstelling is vanaf 5 april a.s. te zien bij IHLIA – 6de etage van de Openbare Biblioteek Amsterdam (OBA) – en duurt tot eind mei 2012.

‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’

Opening en openingsconcert Dissonant en Manoeuvre
Locatie: theaterzaal OBA, 7de verdieping
Datum: donderdag 5 april 2012 – vanaf: 19.00 uur
Entree: € 10,- / € 8,- voor OBA-pas, Stadspas, IHLIA-vrienden

RESERVEREN VERPLICHT via gemma(@)ihlia.nl.
Afhalen kaarten vanaf 18.30 uur aan de zaal, 7de verdieping