Terug naar overzicht

Kardinaal Martini breekt lans voor 'homohuwelijk'

Volgens de 85-jarige kardinaal en aartsbisschop emiritus van Milaan is de stabiliteit van een relatie tussen twee personen van gelijk geslacht te verkiezen boven wisselende seksuele contacten.

‘Als een paar van gelijk geslacht een samenlevingsovereenkomst met elkaar wil sluiten, om hun relatie een zekere stabiliteit te geven, waarom zouden we daar dan tegen moeten zijn?’, vraagt de kardinaal zich af.

Dat neemt volgens kardinaal Martini niet weg dat het traditionele gezin alle steun verdient. De katholieke moraal blijft ervan overtuigd dat het verschil tussen man en vrouw door God is gewild. Maar de kardinaal is ervan overtuigd dat een duurzame en trouwe vriendschap tussen twee personen van gelijk geslacht een waarde heeft, ook al kan die relatie niet zoals het gezin tot model voor onze samenleving worden verheven.

Sommige mensen beslissen volgens de kardinaal ‘uit overtuiging, vanwege hun ervaringen, op psychologische gronden en waarschijnlijk ook uit een aangeboren neiging’ voor een leven met iemand van hetzelfde geslacht. ‘Dat mogen we noch demoniseren, noch verachten’, stelt de kardinaal.

Kardinaal Martini heeft ook begrip – ‘niet te verwarren met toestemming’ – voor Pride-demonstraties. Daarin wordt volgens de kardinaal ‘hun behoefte aan zelfbeschikking zichtbaar’, ook als dat ten dele op een ‘overdreven provocerende manier’ gebeurd.

De kardinaal herhaalt in het boek nogmaals zijn standpunt dat condoomgebruik om de aidsepidemie in te dammen ‘in bepaalde situaties als een geringer kwaad’ beschouwd kan worden en dus toegelaten is.

Zie ook:

Friesch Dagblad – Is de mens niet belangrijker dan zijn of haar geaardheid?

Zie voor meer informatie ons dossier Vaticaan.