Terug naar overzicht

PRIMEUR – Boot LHBT’s Turkse afkomst bij Canal Parade

‘We zijn blij met deze aanwinst’, zegt ProGay-voorzitter Irene Hemelaar. ‘In Nederland wonen naar schatting 20.000 homoseksuelen en lesbiennes van Turkse afkomst, maar ze zijn door het taboe dat op homoseksualiteit rust, onzichtbaar. Deze boot die ook vaart in het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije, geeft hen een gezicht’.

De ‘Turkse boot’ is ingeschreven door Stichting Elance. Deze Amsterdamse stichting richt zich op de maatschappelijke ontwikkeling, participatie en empowerment van jongeren en vrouwen door hen kennis te laten maken met verschillende interpretaties van cultuur, maar vooral met elkaar. In de afgelopen jaren organiseerde Stichting Elance in samenwerking met Stichting Malaica bijeenkomsten om de dialoog over seksuele diversiteit binnen verschillende culturen te bevorderen.

Afgelopen zondag deden 188 geïnteresseerden mee aan een loting voor een plekje in de botenparade waar plek is voor maximaal 80 vaartuigen. Zie het overzicht deelnemers Canal Parade 2012 om te zien welke boten er dit jaar meevaren.

Opvallende deelnemer is de boot van de danser en musicalacteur Mathijs Beugelink. Hij werd dit jaar tijdens het carnaval in Tilburg slachtoffer van anti-homogeweld. Hij doet met zijn deelname een oproep aan slachtoffers van dat geweld zich niet te schamen en altijd aangifte te doen.

De Amsterdam Gay Pride 2012 duurt van 28 juli tot en met 5 augustus. De Canal Parade is op zaterdag op 4 augustus. De Avro verzorgt ook dit jaar weer de televisieregistratie van de botenparade. Vorig jaar keken wereldwijd 2.000.000 mensen naar het evenement, zowel als bezoeker van het evenement als via internet en televisie.