Terug naar overzicht

Litouws wetsvoorstel verbiedt geslachtsverandering

Op dit moment zijn geslachtsveranderende operaties in Litouwen wettelijk toegestaan voor ongehuwden. Maar de wetgeving schiet te kort als het gaat om het toestaan van een volledige geslachtsverandering en het gevolg daarvan is dat de geslachtsaanduiding in officiële documenten niet gewijzigd wordt.

Dat schaadt de belangen van transseksuelen. Dat werd al in 2007 vastgesteld in een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Europees Hof oordeelde toen dat Litouwen bepalingen in het Burgerlijk Wetboek zo moet wijzigen dat volledige geslachtsveranderende operaties mogelijk worden en dat de geslachtsaanduiding daarna officieel gewijzigd kan worden.

Wetsvoorstellen om dit te regelen lagen in 2007 overigens al vier jaar bij het parlement, maar waren fel omstreden. Het vonnis van het Europees Hof zette wel druk op de zaak, maar de conservatieve meerderheid in het parlement bleef weigeren om de wetsvoorstellen aan te nemen.

De christendemocratische parlementsleden Antanas Matulas, Vida Marija Cigriejiene en Arimantas Dumcius hebben nu een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat Litouwen nogmaals op de vingers getikt wordt door het Europees Hof. Niet door het vonnis van het Europees Hof uit te voeren, maar door geslachtsveranderende operaties in zijn geheel te verbieden.

Het wetsvoorstel is kansrijk, want de christendemocratische TS-LKD is de partij van premier Andrius Kubilius en de grootste fractie in het Litouwse parlement.