Terug naar overzicht

LHBT-activisten St. Petersburg varen mee in Canal Parade

Het stadsbestuur van Sint Petersburg verbiedt dat er voortaan voorlichting en informatie over homoseksualiteit wordt gegeven op straffe van geldboetes en celstraffen. Dat leidde tot wereldwijde protesten. Zo heeft het Berlijnse Friedrichstadt-Palast besloten alle vormen van samenwerking op te schorten tot men in Rusland tot andere inzichten is gekomen.

B&W van Rotterdam – partnerstad van Sint Petersburg – wil niet in actie komen. Verantwoordelijk D66-wethouder Korrie Louwes laat via haar woordvoerder Maarten Molenbeek weten dat het een zaak is voor de landelijke politiek, nu er meer Russische steden zijn, waar de maatregelen van Sint Petersburg worden doorgevoerd.

Bij PvdA-fractievertegenwoordiger Zeki Baran ligt dat geheel anders: ‘Wij gaan het college van B&W oproepen om aan hun collega’s in St Petersburg duidelijk te maken dat dit niet kan en we als partnerstad erg ongerust zijn over de ontwikkelingen aldaar. Er zal hen worden gevraagd het besluit te heroverwegen’.

Amsterdam maakt al wel een statement. VVD-raadslid Stefan de Bruijn laat weten dat LHBT-activisten uit Sint Petersburg worden uitgenodigd om in augustus als gast van de stad Amsterdam mee te varen op de gemeentelijke boot tijdens de Canal Parade.