Terug naar overzicht

Limburgse campagne tegen homodiscriminatie

‘Het moet duidelijk worden dat discriminatie en geweld melden wél zin heeft’, zegt directeur Johan Dinjens van Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV). ‘Mensen schamen zich ervoor, hebben angst of denken dat het geen nut heeft. Omdat daardoor weinig meldingen binnenkomen, lijken twee werkelijkheden te bestaan. Discriminatie en geweld komen voor, maar dat is in de meldingen nauwelijks te zien’. Elk incident melden is volgens Dinjens van belang. ‘Van schelden – wat ook kwetsend is – tot fysiek geweld’.

Volgens Raymond Jansen van politienetwerk Roze in Blauw waren de discriminatie- en geweldcijfers enkele jaren geleden heel hoog, Limburg-Zuid volgde direct op Amsterdam (eerste plek). Toch is het aantal meldingen door voor hem onbekende redenen de laatste tijd drastisch teruggelopen.

‘Daarom leren we agenten bijvoorbeeld ook om door te vragen bij meldingen. Als iemand aangifte doet van mishandeling, vertelt hij of zij er vaak niet bij dat het homogerelateerd is. Voor de strafmaat is dat, vanwege de landelijk ingestelde beleidslijn, echter wel degelijk van belang’.

Wethouder Damsma zegt dat ‘er zeker binnen ons college geen enkele discussie is over de noodzaak van projecten als deze’.

Per direct is de poster te zien bij onder meer scholen, ziekenhuizen en supermarkten. In de campagne werken provincie, gemeente, ADV, COC Limburg en Roze in Blauw samen. Incidenten melden kan via 0900-235 4354 of www.advlimburg.nl.