Terug naar overzicht

DODENHERDENKING

Nationale Dodenherdenking

COC Nederland legt jaarlijks een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De krans wordt dit jaar gelegd door vicevoorzitter Wouter Neerings en federatiekantoormedewerker Gino Potmis.

Amsterdam

Tegelijkertijd vindt er een bijeenkomst plaats bij het

Nationale Homomonument

bij de Westerkerk in Amsterdam, medegeorganiseerd door COC Amsterdam. Aanvang 20.00 uur.

Spreker is ondermeer demissionair minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – het is voor het eerst dat een lid van het kabinet bij het Homomonument een toespraak houdt. Zie de toespraak Vrijheid geef je door van minister Van Bijsterveldt. De andere sprekers zijn voorzitter Etan Sela van Gay Men’s Chorus Manoeuvre en voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam.

Het jeugdorkest Jong Excelsior uit Amsterdam-West zal de muziek verzorgen tijdens de plechtigheid. Het Amsterdamse jeugdorkest is opgericht in 1926 en een van de oudste jeugdorkesten van Nederland. Gay Men’s Chorus Manoeuvre zal vocaal een bijdrage leveren.

Vanaf 19.00 uur kunnen mensen die de bijeenkomst willen bijwonen zich verzamelen bij COC Amsterdam, Rozenstraat 14. Daar is ook de mogelijkheid tot napraten.
Meer informatie: www.cocamsterdam.nl.

Theater

– vanaf 21.30 uur wordt in de theaterzaal van het pand van COC Amsterdam door Theatergroep Gideons Bende de voorlopig laatste uitvoering gegeven van de voorstelling

Bent of De Anderen

. Dit beroemde theaterstuk vertelt het aangrijpende verhaal van een onmogelijke liefde tussen twee mannen in een concentratiekamp. Een toneelstuk over vooroordelen, geweld tegen minderheden en het gebrek aan solidariteit tussen en met de onderdrukten.

Pink Nieuw-West

organiseert op 4 mei vanaf 19.50 uur herdenkingsbijeenkomsten in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, te weten het Sierplein, Plein 40-45 en aan Meer en Vaart. Op het Sierplein zal dat gebeuren tegelijkertijd met jongerenwerk Streetwise.

Lezing

door Theo van der Meer – Victimization and the LGBT culture of remembrance – Universiteitstheater UvA (room 3.01), Nieuwe Doelenstraat 16 te Amsterdam, 16.00-17.00 uur.

Expositie

Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi-Duitsland en Nederland – Openbare Biblitheek Amsterdam Zuidoost, Frankemaheerd 2 te Amsterdam – 5-31 mei 2012.

Den Haag

COC Haaglanden organiseert jaarlijkse Dodenherdenking bij het

Internationale Homomonument

in Den Haag, aan de Koninginnegracht (tegenover Madurodam). Aanvang 19.40 uur. Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café Basta, Scheveningseveer 7.

Meer informatie: www.cochaaglanden en het programma van de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument.

Breda

Dodenherdenking vanaf 19.20 uur bij het Oorlogsmonument in het Valkenberg Park te Breda. COC regio Breda zal daar aanwezig zijn voor het leggen van een krans.
Meer informatie: www.cocbreda.nl.

Den Bosch

Vanaf 18.30 uur herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 20. Aansluitend kranslegging door COC Noordoost-Brabant bij het Oorlogsmonument aan de Hekellaan te ’s-Hertogenbosch.
Meer informatie: www.cocnoordoostbrabant.nl.

Deventer

COC Deventer legt een krans tijdens de herdenking op het Grote Kerkhof. Er wordt vooraf verzamelt vanaf 19.30 uur in COC-café Face It. Vanaf 19.45 uur loopt de COC-delegatie met de krans naar het Grote Kerkhof. Vanaf 20.15 uur is het COC-café open in een aangepaste sfeer.
Meer informatie: www.cocdeventer.nl.

Eindhoven

Vanaf 19.45 uur Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats (Woensel) met kranslegging door de gezamenlijke LHBT-organisaties (COC Eindhoven, De Kringen, Kouros, PHLEE). Aansluitend is het COC-café Pand54 geopend.
Meer informatie: www.coceindhoven.nl.

Haarlem

Dodenherdenking in de Grote Kerk te Haarlem. Vanaf 19.00 uur een bijeenkomst in de kerk, vanaf 20.00 uur kranslegging door COC Kennemerland, Gay Haarlem en Stichting Haarlem Roze Stad bij het Monument voor de Gevallenen op de Dreef.
Meer informatie: www.coc-kennemerland.nl.

Leiden

COC Leiden woont de herdenkingsdienst bij die begint in de Marekerk om 19.00 uur. Om 19.45 uur start vanuit de Marekerk een stille tocht naar het monument tegenover molen ‘De Valk’. Daar wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen en worden bloemen gelegd ter nagedachtenis van de gevallenen.
Meer informatie: www.cocleiden.nl.

Maastricht

Het bestuur van COC Limburg neemt deel aan kranslegging bij Bevrijdingsmonument op het Koningsplein in Maastricht. Aansluitend om 20.30 wordt documentaire ‘Paragraph 175’ vertoond over vervolging van homoseksuelen in Tweede Wereldoorlog, COC Limburg, Bogaardenstraat 43, Maastricht. Er is ook kleine tentoonstelling van boeken en films over bezetting en homosekualiteit.
Meer informatie: www.coclimburg.nl.

Middelburg

COC Zeeland legt een krans tijdens de centrale kranslegging te Middelburg. Deze zal gelegd worden door de voorzitter met zijn echtgenoot.
Meer informatie: www.coczeeland.nl.

Nieuwegein

Om 19.00 uur vindt de herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk, Utrechtsestraat 8 te Nieuwegein plaats. Vanaf de kerk zal een stoet naar het Oorlogsmonument aan de Nedereindseweg gaan. Daar zal ondermeer COC Midden-Nederland een krans leggen.
Meer informatie: www.cocmiddennederland.nl.

Nijmegen

COC Nijmegen legt een krans tijdens de Dodenherdenking bij het Oorlogsmonument bij het Trajanusplein. Tevens er kransen gelegd worden tijdens de herdenkingsbijeenkomsten in de gemeenten in de regio rond Nijmegen.
Meer informatie: www.cocnijmegen.nl.

Oss

Kranslegging door COC Noordoost-Brabant bij het Oorlogsmonument, Nieuwe Hescheweg te Oss.
Meer informatie: www.cocnoordoostbrabant.nl.

Rotterdam

COC Rotterdam neemt deel aan de centrale herdenking bij het Monument voor alle Gevallenen 1940-1945 op het Stadhuisplein. De bijeenkomst begint om 19.55 uur. Voorzitter Ben Groos van COC Rotterdam zal een krans leggen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Meer informatie: www.cocrotterdam.nl.

Utrecht

COC Midden-Nederland legt samen met andere LHBT-organisaties een bloemstuk tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk en neemt deel aan de stille tocht vanaf 19.15 uur. Verzameld wordt er om 18.30 uur bij Café ’t Heen en Weer, Donkere Gaard 13 te Utrecht.
Meer informatie: www.cocmiddennederland.nl.

Zwolle

COC Zwolle zal een krans leggen bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark en meelopen in de stille tocht (19.15). Het COC-cafe, Kamperstraat 17, is daarna voor iedereen geopend van 20.00 tot 1.00 uur.
Meer informatie: www.coczwolle.nl.