Terug naar overzicht

IDAHO - Nijmegen: Film over Iraanse lesbische vrouwen

De debuutfilm Circumstance (2011) van regisseur Maryam Keshavarz geeft een indruk van het leven van de 16-jarige Shireen en Atafeh, gespeeld door Sarah Kazemi en Nikohl Boosheri, in het hedendaagse Iran. Zij gaan op in de underground jeugdcultuur in de Iraanse hoofdstad Teheran en krijgen een relatie met elkaar. Die komt onder druk te staan als Atafeh’s broer Mehran (Rez Sixo Safai) verliefd wordt op Shireen. Mehran is net weer thuis na een verblijf in een afkickkliniek waar hij zijn geloof hervonden heeft.

De film won de Publieksprijs op het Sundance Film Festival in 2011.

Na afloop gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over de film. Hiervoor zijn speciaal een aantal gasten uitgenodigd die op de hoogte zijn van de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Iran. Onder hen is Eefje Blankevoort, een journaliste die tussen 2003 en 2006 langere tijd in Iran heeft gewoond. Zij heeft over haar ervaringen het boek Stiekem kan hier alles geschreven. Ook mensen van Iraans-Nederlandse herkomst zijn uitgenodigd.

Breaking the Silence – de mensenrechtengroep van COC Nijmegen – organiseert deze film¬avond op 17 mei a.s. in het kader van IDAHO, de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie.

IDAHO – filmvertoning Circumstance

http://www.youtube.com/watch?v=td-cYUVOg4Q

Datum: donderdag 17 mei 2012
Inloop: 19.15 uur
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Villa LUX (Gouden Zaal), Oranjesingel 42 te Nijmegen
De toegang is gratis.