Terug naar overzicht

Start fotowedstrijd over dubbellevens, seksualiteit & gender

Pride Photo Award is een jaarlijkse fotowedstrijd over seksuele- en gender diversiteit. De foto’s laten enerzijds de diversiteit zien van de LHBT-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender), waar de media doorgaans een eenzijdig beeld geven met stereotype foto’s van drag queens en gay prides. Anderzijds zetten de foto’s mensen aan het denken over gender: mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Het thema van 2012 is ‘Kameleons / Dubbellevens’.

‘Dit thema is de tegenpool van _Straight back at you_, het thema van 2011’, aldus projectmanager Joeri Kempen. ‘Dat ging over de manier waarop de omgeving reageert op mensen die ‘anders’ zijn, terwijl het thema van 2012 gaat over hoe mensen zich aanpassen aan de omgeving’.

Pride Photo Award is op zoek naar foto’s over de keuzes die mensen maken om zich wel of niet aan te passen: de conformisten en de non-conformisten, de grensgevallen en de extremen: mensen met een alter ego, een al of niet verborgen dubbelleven.

Net als in 2011 is een van de vier categorieën gewijd aan het thema. De andere categorieën zijn Documentair, Gender en een Open categorie. Een internationale jury van deskundigen selecteert de winnende foto’s in juli.

In 2011 werd de wedstrijd voor de eerste keer gehouden. De Pride Photo Award werd toen gewonnen door de Nederlandse fotografe Trea van Drunen met haar foto van de 12-jarige transgender jongen Leon. De winnende foto’s zijn te zien op de website van Pride Photo Award.

Pride Photo Award

is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo. De editie 2012 wordt mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het SNS REAAL Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de gemeente Amsterdam en de stadsdelen.