Terug naar overzicht

Ronald Plasterk opent 4de Transgender Informatie Dag

Onder niet-transgenders bestaat nog veel verwarring en onduidelijkheid over wat een transgender is en wat hem, of haar, beweegt om zich te willen uiten en gedragen als behorend tot de andere sekse. Dit gedrag speelt zich vaak in het verborgene af, gaat gepaard met angst- en schuldgevoelens en leidt regelmatig tot serieuze relatieproblemen. Het is nog steeds in hoge mate een taboe, ook al wordt er de laatste jaren wat opener en toleranter mee om gegaan.

Om het in de kinderschoenen verkerende emancipatieproces van transgenders te bevorderen hebben transgendergroepen in Eindhoven (2008), Rotterdam (2010) en Groningen (2011) het initiatief genomen Transgender Informatie Dagen te organiseren, in samenwerking met de landelijke Transgendervereniging Nederland. De Transgendergroep in Utrecht heeft voor 2012 dit initiatief voortgezet.

Daarbij legt T&T Utrecht op 19 mei a.s. het accent op de klassieke travestiet, tegenwoordig meestal crossdresser of ‘deeltijdvrouw’ genoemd. Deze groep is binnen de pluriforme en veelzijdige transgendergemeenschap het grootst. Maar het is ook de groep die het meest vast in de kast zit. En het is de groep voor wie, anders dan voor transseksuele mensen, de officiële hulpverlening de minste aandacht heeft.

Het programma van de dag bestaat uit twee delen. De dag wordt om 11.30 uur geopend door Tweede Kamerlid Ronald Plasterk, als minister van OCW (2007–2010) tevens coördinerend minister voor het LHBT-emancipatiebeleid.

Aansluitend volgen enkele voordrachten van:
• Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland.
• Tanja van Hengel, genderpsychologe.
• Gea Cross, moderedactrice.

Van 13.00-16.00 uur geven een aantal specialistes in hun stands demonstraties hoe crossdressers er zo acceptabel en normaal (‘passabel’) mogelijk uit kunnen zien in de door hen gewenste rol, die van de andere sekse.

De Transgender Informatie Dag richt zich vooral op crossdressers. Wat echter niet betekent dat anderen niet welkom zijn. Integendeel, iedereen is welkom. De Transgender Informatie Dag is een Open Dag.
Juist voor partners, kinderen, familieleden, vrienden, buren en collega´s kan het belangrijk zijn om met eigen ogen te zien wat met passabiliteit kan worden bereikt. Daarnaast is er volop gelegenheid voor gesprekken en discussie. Om die reden zijn ook gastvrouwen van de T&T-avonden in het land als ervaringsdeskundigen en vraagbaak aanwezig.

Datum: zaterdag 19 mei 2012 – 11.30-17.00 uur
Locatie: buutcentrum De Boog, Thorbeckepark 183 te Nieuwegein
Routebeschrijving – zie Transgender Utrecht