Terug naar overzicht

Met één blik zien of iemand hetero, homo of lesbo is

Aan het onderzoek van de Universiteit van Washington en de Cornell Universiteit werd deelgenomen door 129 studenten, waaronder 92 vrouwen. Zij kregen 50 milliseconden zwartwitfoto’s van mannen- en vrouwengezichten te zien – ook op z’n kop – en moesten dan bepalen of deze mansen hetero, homo of lesbisch zijn.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat de deelnemers dit bovengemiddeld goed wisten te in te schatten. Van de vrouwen werd in 65 procent van de gevallen goed gezien dat ze lesbisch zijn en van de mannen werd in 57 procent van de gevallen goed ingeschat dat het om een homo ging.

‘Het COC vindt de onderzoeksresultaten opmerkelijk, zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma. ‘We ontwikkelden zelf een ‘Herken de Hetero’-campagneposter, waar mensen in een fotoserie moesten aanwijzen wie de hetero was. De meeste mensen slaagden daar niet in’.

Tijsma wijst er op dat de onderzoekers zelf opmerken dat dit onderzoek de noodzaak onderstreept van maatregelen tegen discriminatie van lesbiennes en homo’s. Juist ook in sectoren waar mensen vaak niet open zijn over hun seksualiteit, zoals het werk, op school of in de sport. ‘Uit dit onderzoek blijkt immers dat, zelfs als je er niet voor uit komt, je toch herkenbaar bent als lesbienne of homo en dus de kans loopt om gediscrimineerd te worden’, zegt Tijsma.

Overigens past wel enige relativering bij de onderzoeksresultaten. De onderzoekers vroegen mensen expliciet of iemand hetero, homo of lesbisch was. ‘Dat is een vraag die ouders, collega’s, teamgenoten zich vaak niet stellen. In een ‘heteronormatieve’ maatschappij gaat men er stilzwijgend van uit dat iemand hetero is’, zegt Tijsma.

Onderzoeker Joshua Tabak van de Universiteit van Washington erkent dat, want ook hij stelt dat ‘ouderen en mensen die opgegroeid zijn in een samenleving waarin ze niet te maken krijgen met openlijk lesbische vrouwen en homoseksuele mannen mogelijk minder accuraat dit soort inschattingen maken.

Ook volgt uit de onderzoeksresultaten dat mensen lesbiennes en homo’s weliswaar bovengemiddeld herkennen, maar dat mensen er ook vaak naast zitten. Verder is het opmerkelijk dat lesbische vrouwen, die vaak juist ‘onzichtbaarheid’ ervaren, vaker herkend worden dan homomannen. Voor het COC is dat reden voor vervolgonderzoek.

Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Public Library of Science en ook het populair-wetenschappelijke maandblad KIJK besteed er in het komende nummer aandacht aan.