Terug naar overzicht

App tegen gay bashing gelanceerd

De speciale app ‘Bashing’ is ontworpen door Belgische ontwikkelaars, die een soortgelijke meldingsfunctie bij onze zuiderburen hebben ontwikkeld. De app is aangepast naar Nederlandse maatstaven.

Burgemeester Wolfsen – die in zijn stad enkele malen te maken kreeg met ernstige vormen van verbale en fysieke homodiscriminatie – lanceerde de applicatie, terzijde gestaan door fotograaf Erwin Olaf, die in woord en daad opkomt voor aanpak van alle vormen van homohaat.

De lancering van de nieuwe app werd bijgewoond door de hoogste baas van het Openbaar Ministerie mr. Herman Bolhaar, SVGK-voorzitter en GK-hoofdredacteur Henk Krol en de ontwikkelaars van de app: Björn Pius, van anti-gaybashing Outrage!, Bert Vermeire, developer bij reclamebureau Famous uit Brussel en Yves Aerts, algemeen coördinator van Çavaria, de grootste Vlaamse LHBT-organisatie.

De app is gratis verkrijgbaar voor zowel de iPhone als de iPad en voor Androïd-toestellen. Zoekwoord in App Store en Andoïd Market is ‘Bashing’.

De app is het vervolg op het pestenmeldpunt van de SVGK en de Spelregelkaart die in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationale Ombudsman werd uitgegeven. De Spelregelkaart geeft gedupeerde holebi’s richtlijnen wat te doen bij anti-homogeweld in de eigen woonomgeving. Met de nieuwe app kunnen gedupeerden en slachtoffers van fysiek of verbaal geweld meteen melding maken van de aard en de locatie van het incident.

COC Nederland is blij met deze app en de aandacht die daardoor gevestigd wordt op fenomeen anti-homogeweld. ‘Maar we raden iedereen aan die te maken krijgt met anti-homogeweld om ook altijd aangifte te doen op het politiebureau, bij www.hatecrimes.nl of contact op te nemen met de Roze in Blauw-contactpersonen bij de regionale politiekorpsen’, zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.