Terug naar overzicht

COC verheugd over einde vergoeding homotherapie

‘Je brengt mensen, die worstelen met hun geloof en hun homoseksualiteit, van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen’, zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘Daarom is het zo belangrijk dat er nu een einde komt aan de vergoedingen; de overheid keurt dit soort behandelingen niet langer stilzwijgend goed’.

Hoewel minister Schippers de Different-therapie ‘bizar’ noemde, besloot ze aanvankelijk geen einde aan de vergoeding te maken. Naar aanleiding van een recent verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat de minister vandaag echter aan de Tweede Kamer weten dat ze de vergoeding van de therapieën alsnog staakt.

COC Nederland informeerde de IGZ de afgelopen periode regelmatig over de therapieën van Different en over koepelorganisatie Tot Heil des Volks. Het COC wees daarbij ondermeer op de slechte ervaringen van ex-cliënten van Different en op uitspraken van Henk van Rhee en Jochem Pleijsier van Tot Heil des Volks, die claimen dat mensen na jarenlang gebed en therapie ‘een gezonde heteroseksuele relatie’ kunnen aangaan.

Het SBS-programma Undercover in Nederland toonde in maart hoe hulpverleners van Different nieuwe cliënten de indruk geven dat ze van hun homoseksualiteit kunnen worden afgeholpen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de American Psychological Association (APA) stelden al decennia geleden vast dat homoseksualiteit geen ziekte is. Uit onderzoek blijkt bovendien dat therapie om homoseksualteit te onderdrukken niet werkt.

Zie:

Different-brief van minister Schippers.