Terug naar overzicht

COC roept Schippers op niet naar het EK in Oekraïne te gaan

In de Oekraïne is momenteel een desastreuze wet aanhangig die het geven van informatie over homoseksualiteit verbiedt. Een soortgelijke wet is eerder in Sint Petersburg aangenomen. Zelfs gerichte voorlichting over aidsbestrijding wordt daardoor sterk bemoeilijkt. De politie in de Oekraïne bleek recent niet bereid of in staat om de deelnemers van de Kiev Pride te beschermen, waardoor deze moest worden afgelast. De mensenrechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) worden in de Oekraïne met voeten getreden.

Zie voor meer informatie over de situatie voor LHBT’s in de Oekraïne.

Gezien de ernstige mensenrechtenschending van LHBT’s, pleit het COC er voor dat er geen vertegenwoordigers van de Nederlandse regering of het Nederlandse parlement naar de Oekraïne gaan voor het Europees Kampioenschap Voetbal. Ook heeft het COC voorgesteld de finale te verplaatsen naar Polen.

Mocht minister Schippers toch besluiten om het EK in de Oekraïne te bezoeken, dan hoopt het COC dat zij ook de mensenrechtensituatie van LHBT’s in dit land zal aankaarten. In het bijzonder vraagt het COC aan de minister om dan aan te dringen op intrekking van het wetsvoorstel, die het geven van informatie over homoseksualiteit verbiedt.