Terug naar overzicht

Gay-K in De Balie in Amsterdam

De allereerste Kiev Pride in Oekraïne die op 20 mei jl. zou plaatsvinden, werd wegens extremistische dreiging op het allerlaatste moment afgelast. De geheime route was uitgelekt en honderden leden van gevaarlijke anti-homo groeperingen openden een klopjacht op de deelnemers die op weg waren naar de Pride. Twee van de organisatoren belandden in het ziekenhuis.

Journalisten Tim den Besten en Nicolaas Veul waren voor VPRO Dorst in Oekraïne om verslag te doen van de Kiev Pride. In de documentaire Gay-K volgen de makers de weg naar de allereerste Kiev Pride van Oekraine. De voorbereidingen, de veiligheidsmaatregelen, de geheimhouding van de route en uiteindelijk het drama op de dag van de homoparade.

Dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Oekraïne nu pas een Pride durfden te organiseren heeft alles te maken met het Europees Kampioenschap Voetbal. Doordat alle ogen van de wereld nu gericht zijn op Oekraïne voelen LHBT’s aldaar zich gesterkt om voor hun rechten op te komen. En dat is hard nodig, want in Oekraïne hebben LHBT’s geen rechten. Als je op straat met je vriendje zoent kan je worden opgepakt, en als je huisbaas erachter komt dat je lesbisch bent zet hij je op straat. Er is een grote kans dat dit alles binnenkort nog erger wordt als de wet tegen ‘homopropaganda’ aangenomen wordt. Die wet verbiedt (positieve) berichtgeving rondom homoseksualiteit, maar maakt ook hulp en voorlichting strafbaar.

Op 14 juni a.s. gaat Gay-K 2012 in première in De Balie in Amsterdam. De première is inmiddels uitverkocht. Gay-K 2012 zal daarnaast uitgezonden worden in _Makers van Morgen_, een slot voor jonge getalenteerde makers van Holland Doc 24. Hierna is de film on demand te bekijken op VPRO Dorst.