Terug naar overzicht

‘Vertraging voorlichting homoseksualiteit onacceptabel’

Minister Van Bijsterveldt (CDA) antwoordde dinsdag op Kamervragen van D66-Kamerlid Pia Dijkstra dat ze de voorlichting pas op 1 augustus 2013 verplicht wil stellen. De minister heeft de Kamer steeds beloofd dat de verplichting op 1 augustus 2012 van kracht zou worden. Een grote Kamermeerderheid eiste verplichte voorlichting in twee opeenvolgende moties. Als reden voor het uitstel voert de minister aan dat ‘nog een aantal procedurefasen moeten worden doorlopen’.

Onacceptabel

‘Dit is een klap in het gezicht van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren die het vaak zwaar hebben op school’, reageert COC-woordvoerder Philip Tijsma. ‘Zij willen meer voorlichting en het is onacceptabel als de regering hen nog een jaar in de kou laat staan’.

‘De minister en de Raad van State spelen hoog spel met de veiligheid van jonge lesbiennes en homo’s, biseksuelen en transgenders’, zegt voorzitter Benjamin van Es van LHBT-jongerenorganisatie

Expreszo

. ‘Jongeren hebben voorbeelden nodig, rolmodellen. Het is duidelijk dat de minister dat rolmodel niet wil zijn en zelfs dat rolmodel niet wil bieden aan hen die daar geen toegang toe hebben. Procedures mogen geen reden zijn deze jongeren niet komend schooljaar al te helpen door voorlichting verplicht te stellen. Dat is willens en wetens vertragen, dat is onacceptabel’.

Hoewel 81 procent van de homojongeren meer voorlichting wil om de situatie van LHBT’s op school te verbeteren, krijgt ongeveer tweederde van de middelbare scholieren nooit voorlichting. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is de middelbare school nu geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen. De suïcidecijfers liggen onder deze groep tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren.
‘Vertraging voorlichting homoseksualiteit onacceptabel’
Het COC pleit al lang voor invoering van verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op elke school. Het COC startte onder meer een nationale internetpetitie die door meer dan 12 duizend mensen werd getekend en voerde een grote publieksactie tijdens Gay Pride 2011.

Zie:

Minister Van Bijsterveldt – beantwoording Kamervragen over de vertraging van verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op scholen.