Terug naar overzicht

Subsidie voor christelijk LHBT-project ‘Over de Grens’

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft subsidie toegekend aan een alliantie van vijf christelijke LHBT-organisaties voor het project ‘Over de Grens’. De subsidie stelt LKP, ContrariO, CHJC, Netwerk Mirre en HolyFemales in staat christelijke LHBT-organisaties in Oost- en Zuid-Europa te ondersteunen in het verbeteren van hun positie in samenleving en kerk.

In het project ‘Over de Grens’ worden christelijke LHBT-organisaties in Oost- en Zuid-Europa getraind in het voeren van gesprekken met kerkelijke en burgerlijke overheden en het creëren van ‘safe spaces’ voor hun leden. Zo wordt gestreefd naar een gelijkwaardige en veilige positie voor LHBT’s binnen hun eigen (geloofs-)gemeenschappen.
 
De alliantie van LKP, ContrariO, CHJC, Netwerk Mirre en HolyFemales levert hiervoor de trainers, methoden en andere middelen. Er zal gebruik worden gemaakt van de methoden en technieken die reeds ontwikkeld zijn binnen het Europees Forum, een koepelorganisatie van 48 christelijke LHBT-organisaties in Europa.
 
Homo/Transfobie in Oost- en Zuid-Europa
 
In veel landen in het oosten en zuiden van Europa krijgen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT´s) te maken met homo/transfobie vanuit zowel de overheid als de kerk.
 
Landen als Rusland en Oekraïne passen de wetgeving zelfs zo aan dat LHBT’s steeds moeilijker openlijk voor hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit uit kunnen komen. Niet zelden spelen kerken en kerkelijke leiders een actieve rol in het activeren van de maatschappelijke afkeur van homoseksualiteit en het beperken van de rechten van LHBT’s. Bovendien lopen christelijke LHBT’s het risico uitgesloten te worden van de geloofsgemeenschap waar ze toe behoren.
 
[Bron: LKP]