Terug naar overzicht

Russische Kerk trekt dooperkenning Deense kerk in om homohuwelijk

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft de wederzijdse dooperkenning met de Deense Volkskerk opgeheven vanwege de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in Denemarken vorig jaar. Dat meldt de kerkredactie van het Reformatorisch Dagblad vandaag.

Het Russische besluit betekent dat Denen die van de evangelisch-lutherse Deense Volkskerk (Folkekirken) naar de Russisch-Orthodoxe Kerk willen overstappen opnieuw gedoopt moeten worden.

Hoewel het Russische besluit waarschijnlijk niet veel Denen zal treffen, wijzen theologen erop dat dit besluit wel de oecumene van christelijke kerken aantast.De Deense Volkskerk heeft daarom aangekondigd om de dialoog met de Russisch-Orthodoxe Kerk te intensiveren om een complete breuk tussen beide kerkgenootschappen te voorkomen.

De Russisch-Orthodoxe Kerk beschouwt homoseksuele relaties als zondig. Op grond daarvan volgt de Russisch-Orthodoxe Kerk een consequente lijn, want in 2006 werd na de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in Zweden ook al de wederzijdse dooperkenning met de Zweedse Lutherse staatskerk ongedaan gemaakt.

Zowel in Denemarken als in Zweden is het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht waarbij het mogelijk is zulke huwelijken ook kerkelijk te sluiten in de staatskerken in deze landen. In Nederland bestaat die mogelijkheid niet – in ons land kunnen enkel burgerlijke huwelijken op het gemeentehuis of op een door de overheid aangewezen locatie gesloten worden.

[Bron: Reformatorisch Dagblad]