Terug naar overzicht

COMING OUT DAG 2012: overzicht van de activiteiten

Overzicht van de vele activiteiten die vanwege Coming Out Dag op en rond 11 oktober a.s. in het hele land georganiseerd worden: van een regenboogvlag-estafette tot  – uiteraard – sportactiviteiten, maar ook een kerkdienst.

Activiteiten die georganiseerd worden naast de postercampagne van COC Nederland, de presentatie van het plan van aanpak van homofobie door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de grote sportconferentie die deze week in Utrecht georganiseerd wordt.

Want Nationale Coming Out Dag (donderdag 11 oktober) staat dit jaar in het teken van de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders  (LHBT’s) in de sport.

COC Nederland vraagt daarom iedereen– hetero’s en LHBT’s – om op donderdag 11 oktober een speciale regenboogposter op te hangen bij haar of zijn sportclub. Zo kan elke Nederlander bijdragen aan acceptatie van LHBT’s in de sport en de coming out makkelijker maken van LHBT-sporters die uit de kast willen komen.

10 oktober 2012

UTRECHT – THEMA-AVOND SPORT

Tijdens het COC-café in Bodytalk zal sport centraal staan. Verschillende sportverenigingen als Vlerk Homovolleybal, Gay Squash Utrecht, Gay Dive Team en dansschool Step by Step zullen op deze thema-avond aanwezig zijn. Anya Wiersma, voorzitter van GUTS (Gay Union Through Sports – v/h Stichting Homosport Nederland) zal een toespraak houden en Nick Nuijten van Vereniging Sport Utrecht zal ook een bijdrage leveren.  De avond zal geopend worden door Sport-wethouder Rinda den Besten.

Datum: woensdag 10 oktober – vanaf 19.30 uur
Locatie: COC-café Bodytalk, Oudegracht 64 te Utrecht

TILBURG – UIT de KAST PARTY

Datum: woensdag 10 oktober 2012 – vanaf 20.00 uur
Locatie: Van Hogendorpstraat 55-05 te Tilburg
Zie voor meer informatie: Embrace Pink

11 oktober 2012 – NATIONALE COMING OUT DAG

Gay&Lesbian Switchboard van het COC is vandaag 10.00-22.00 uur bereikbaar op tel: 020-6236565 voor vragen over coming out.

ESTAFETTE REGENBOOGVLAGGEN

Startsein is om 8.00 uur op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Den Haag. Daarna worden vanaf 9.00 uur regenboogvlaggen opgehangen bij het MOVISIE-gebouw in Utrecht en aan de stadhuizen van zo’n 38 zogenaamde koplopergemeenten – gemeenten die een actief LHBT-beleid voeren – in het hele land, waaronder: Almere, Amersfoort, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Goes, Groningen, Haarlem, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Sneek, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Wassenaar, Westland, Zoetermeer en Zwolle.

In Zwolle wordt de regenboogvlag mede gehesen door volleyballer Ramon Martinez, een van de weinige topsporters die uit de kast is – hij is daarmee een boegbeeld voor het thema van de Coming Out Dag dit jaar.

De Coming Out Dag is voor de koplopergemeenten aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement. De estafette is live te volgen op twitter, met de hashtag #regenboogvlag2012.

HAND in HAND

Aansluitend op het hijsen van de vlag start vanaf de vlaggenmasten in Zoetermeer en in Leidschendam-Voorburg wordt een wandeling door de binnenstad van deze gemeenten gehouden. Onder het motto “Hand in hand, samen over straat” wandelen mensen gedurende een half uur hand in hand door de stad. Hiermee maken de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg zichtbaar duidelijk dat zij zich inzetten om de leefbaarheid van alle inwoners, dus inclusief lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, te vergroten. Iedereen die het initiatief ondersteunt kan meewandelen.

CONFERENTIE – UNITED AGAINST HOMOPHOBIA in SPORTS

Tijdens deze conferentie worden er twee dagen lang verschillende workshops gehouden met belanghebbenden op thema's zoals de veiligheid van atleten, houding van de supporters in de stadions, de mogelijkheid voor koppels van gelijk gealacht om samen deel te nemen aan bepaalde sporttakken, en de integratie van transgender sporters in recreatieve en competitieve sport. 

Het doel is om de balans op te maken van de algemene situatie met betrekking tot homo- en transfobie in en door sport. Om te kijken naar de activiteiten en projecten die worden uitgevoerd door de verschillende partijen en de impact die ze hebben, met name op jongeren. De organisatoren van het congres hopen dat het zal leiden tot nieuwe wegen om de strijd tegen LHBT-discriminatie in de sport efficiënter te maken en om LHBT-atleten op een onbeperkte en veilige manier te laten sporten.

De conferentie zal op donderdag 11 oktober worden geopend door Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Filloreta Kodra, Albanese viceminister van Arbeid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen. 

Op Coming Out Dag presenteert Michael van Praag als voorzitter van de de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) hun actieplan tegen homofobie in het voetbal.  

De conferentie wordt georganiseerd door Enlarged Partial Agreement on Sport (EPAS) van de Raad van Europa, in samenwerking met European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF),Universiteit Utrecht – USBO, Movisie en het Mulier Instituut.

Data: donderdag 11 & vrijdag 12 oktober 2012
Locatie:  LHC, Tolsteegbrug 1 & USBO, Bijlhouwerstraat 6 te Utrecht

Zie voor alle informatie: Conferentie United Against Homophobia in Sports

LEIDEN – VLAG MEE op COMING OUT DAY!

Net zoals voorgaande jaren zullen enkele markante Leidse gebouwen weer in een regenboogjasje worden gehuld om de zichtbaarheid van LHBT’s in de stad een zetje te geven.

Ook jij kunt meehelpen. Hoe? Door thuis de regenboogvlag te laten wapperen. Of door je baas ervan te overtuigen dat de vlag die dag zou moeten wapperen. Want: uit de kast schoort! Regenboogvlaggen kunnen evt. bij COC Leiden gekocht worden.

Zie voor meer informatie: COC Leiden – Coming Out Dag 2012

Na het buiten hangen van de regenboogvlag en het inpakken van verschillende gebouwen wordt de dag afgesloten met een spetterende COMING OUT PARTY

NIJMEGEN – MARIËNBURG

Coming Out-activiteiten in het centrum van de stad – op het plein voor de bibliotheek.

Datum: donderdag 11 oktober 2012 – vanaf 11.00 uur
Locatie:how do i fix bad credit

strong> Mariënburg te Nijmegen

LEEUWARDEN

Bijeenkomst in het pand van COC Friesland

Datum: donderdag 11 oktober 2012 – vanaf 15.00 uur
Locatie: COC-pand, Zaailand 94a te Leeuwarden

ROTTERDAM – COMING OUT op het SCHOUWBURGPLEIN

COC Rotterdam, Apollo, Erasmus Pride en Rotterdam Verkeert organiseren een druk middagprogramma vanaf 13.00 uur op het Schouwburgplein – met een Coming Out Infostand, Smartphoon-filmproject, Speeddate enz.

Zie voor meer informatie: Coming Out op het Schouwburgplein – middagprogramma

HAARLEM – ROZE OUT in HAARLEM

Stichting Haarlem Roze Stad presenteert haar onderzoeksrapport ‘Roze Out in Haarlem’ – uitkomsten van een onderzoek naar de behoeften van LHBT’s van 55+ in Haarlem.

Datum: donderdag 11 oktober 2012 – vanaf 14.00 uur
Locatie: Zorgcentrum De Houttuinen, Overloop 1 te Haarlem

ROTTERDAM – LANCERING SCHOLENCAMPAGNE ‘HOMOPESTEN IS WEL GAY’

Op Coming Out Dag wordt het scholendeel van de campagne: ‘Homopesten is best wel gay’. gehost door Cultuurpodium Perron! Wil jij ons ook supporten en mee doen met de campagne kom dan naar het event en meld je aan! Ook sponsoren die een school of opleiding willen sponsoren voor 150 euro kunnen zich aanmelden en of langs komen.

De campagne wordt ondersteund door o.a. Leontien Borsato, Lieke van Lexmond, Joan Franka, wethouder Korrie Louwes, Thomas Berge en Myrthe Mylius.

Tijdens het event zal er een actieve bijdrage zijn van o.a. Don Diego Poeder, Irena Arkestijn-Pantelic (Miss Nederland 2001), Derek Otte, De Film Ruben, Neil van der Hulst en DJ Kain en PinkClinic's DJ Laurenzo en dansers.

Datum: donderdag 11 oktober 2012 – vanaf 17.00 uur
Locatie: Cultuurpodium Perron – Schiestraat 42 te Rotterdam

Zie voor meer informatie:
Homopestenisbestwelgay.nl 
Homopestenisbestwelgay – Facebook-pagina

 DEN HAAG – NATIONALE COMING OUT DAG

Start Haagse campagne ‘Tegen Homo-discriminatie in de sport’ en uitreiking van de John Blankensteinprijs 2012.

Datum: donderdag 11 oktober 2012 – 19.30-21.45 uur
Locatie: Basta-infocentrum/COC Haaglanden, Scheveningseveer 7 te Den Haag
Zie voor meer informatie: Nationale Coming Out Dag – Programma

BREDA – OPEN MINDED PARTY

Datum: donderdag 11 oktober 2012 – vanaf 20.00 uur
Locatie: COC-pand, Van Coothplein 39a te Breda
Zie voor meer informatie: COC Breda – Open Minded Party

MAASTRICHT – De BAL is van IEDEREEN

Deze ochtend zal de voorzitter van COC Limburg Hendrik Fokke en de wethouder van Sport van de Gemeente Maastricht Gerdo van Grootheest een regenboogvlag overhandigen aan MVV-voorzitter Paul Rinkens. De wethouder van LHBT van de Gemeente Sittard-Geleen, Berry van Rijswijk zal eveneens samen met de voorzitter COC Limburg aan bestuurslid Wil Helweg van Fortuna SC de een regenboogvlag overhandigen. Uniek in Nederland is dat COC Limburg een charter ondertekent met MVV en de 16 amateurclubs in de regio. Daarna wordt het Coming Out Dag-voetbaltoernooi ‘De bal is van iedereen’ gehouden i.s.m. DBSV Heugem – entree is gratis!

Datum: donderdag 11 oktober 2012
– wedstrijden:
20.00-21.30 uur
– afterparty in de kantine:
vanaf 21.30 uur
Locatie: Sportcomplex Heugem, Gronsvelderweg 1 te Maastricht

 13 oktober 2012

AMSTERDAM – VOETBALSCHOENEN uit de KAST

KNVB-voorzitter Michael van Praag en stadsdeelvoorzitter Ahmed Bâadoud van de Amsterdamse wijk Nieuw-West nemen de aftrap tijdens het heterovriendelijke voetbaltoernooi 'Voetbalschoenen Uit de Kast!'. Wethouder Andrée van Es (Diversiteit) zal het fluitsignaal blazen. Het toernooi wordt georganiseerd door homowebsite GAY.NL.

Er doen 160 enthousiaste deelnemers mee aan het toernooi, waaronder een team van ex-profvoetballers. Jongens, meiden, homo's én hetero's voetballen met elkaar. 'Voetbalschoenen Uit de Kast!' laat zien dat het draait om sport en plezier, niet om afkomst, geslacht of geaardheid.”

Datum: zaterdag 13 oktober 2012 – vanaf 10.00 uur
Locatie: Sportpark Riekerhaven, Overschiestraat 194 te Amsterdam
Zie voor meer informatie: Voetbalschoenen uit de kast – facebookpagina

AMERSFOORT – IN GESPREK met het WINKELEND PUBLIEK

In de binnenstad van Amersfoort zal COC Midden-Nederland samen met Stichting Keiroze in gesprek gaan met het winkelend publiek.

Datum: zaterdag 13 oktober 2012
Locatie: Varkensmarkt – centrum Amersfoort

Vind je het leuk om mee te helpen de roze zichtbaarheid te vergroten?
Laat het weten via [email protected]

14 oktober 2012

UTRECHT – ROZE KERKDIENST – COMING OUT SUNDAY

De Remonstrantse Gemeente Utrecht heeft het initiatief genomen tot de viering van ‘Coming Out Sunday’ in de vorm van een kerkdienst op zondag 14 oktober. Het thema van deze oecumenische viering is: De stem van je ziel.

Datum: zondag 14 oktober 2012 – kerk open om 10.00 uur, begin viering 10.30 uur
Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23 te Utrecht
Iedereen is daarna van harte welkom om koffie te blijven drinken en na te praten.
Voor route en bereikbaarheid zie de website van de Geertekerk.

Zie voor meer informatie: Roze Viering – Coming Out Sunday

IJMUIDEN ook ROZE

Centraal staan regenbooggezinnen. In de Centrale Bibliotheek is de stichting Meer dan Gewenst aanwezig met informatie, juristen kunnen alle vragen over regenbooggezinnen en het familierecht beantwoorden. Voor de kinderen is er een theatervoorstelling.

Datum: zondag 14 oktober 2012 – 15.00-18.00 uur
Locatie: Centrale Bibliotheek, Dudokplein 16 te IJmuiden

zp8497586rq