Terug naar overzicht

Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel lesbisch ouderschap

COC Nederland is verheugd dat de Tweede Kamer dinsdag 30 oktober 2012 met een ruime meerderheid heeft ingestemd met het wetsvoorstel lesbisch ouderschap én met het amendement van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) maakt het mogelijk dat lesbische moeders, net als heteroseksuele vaders, hun kind straks op het gemeentehuis kunnen erkennen. Nu moet de lesbische duomoeder nog een maandenlange, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure doorlopen om de juridische band met haar kind te regelen.

Het amendement van Jeanine Hennis-Plasschaert – mede-ingediend door D66, PvdA en 50Plus – geeft ook de lesbische duomoeder de mogelijkheid naar de rechter te stappen wanneer er on

enigheid is ontstaan over het juridisch ouderschap. COC Nederland had op deze wijziging aangedrongen, omdat in het wetsvoorstel enkel de biologische vader dit recht gegeven werd.

Het voorstel is volgens COC-voorzitter Tanja Ineke ‘een doorbraak in de gelijkberechtiging van lesbische ouderparen en hun kinderen’. COC Nederland zette zich de afgelopen jaren onvermoeibaar in voor verbetering van de regelgeving voor lesbische ouderparen en hun kinderen.

Het wetsvoorstel lesbisch ouderschap werd gesteund door CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SP, VVD en 50Plus. Enkel ChristenUnie en SGP stemde tegen. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer.

[Bron: COC NL – Foto: JvL]

zp8497586rq