Terug naar overzicht

Nieuw boek met toespraken van pater Van Kilsdonk

Op zaterdag 1 december a.s. wordt in Amsterdam Dag jongen van licht gepresenteerd – een bundel met toespraken die pater Jan van Kilsdonk gehouden heeft bij de uitvaart van de eerste homoseksuele slachtoffers van de aidsepidemie in de jaren ’80. De eerste exemplaren van de door Pierre Valkering samengestelde bundel worden op WereldAidsDag aangeboden aan vertegenwoordigers van het bisdom Haarlem-Amsterdam en van de Nederlandse orde van de jezuïeten en aan COC-voorzitter Tanja Ineke.

Ruim dertig jaar lang was pater Jan van Kilsdonk sj (1917-2008) in Amsterdam studentenpastor. In dat verband ging zijn aandacht ook uit naar homoseksuele studenten. In het Amsterdamse homo-uitgaansleven was hij een bekende verschijning. Na zijn pensionering, in 1982, brak in volle hevigheid de hiv/aids-epidemie uit. De meeste slachtoffers vielen juist onder homoseksuele mannen. Pater Van Kilsdonk heeft talloze mannen bijgestaan tijdens hun ziekte en stervensproces. Minstens zeventig keer heeft hij vaak uitvoerig gesproken tijdens een afscheidsviering in zo’n situatie.

In Dag jongen van licht worden dertig van deze toespraken geanonimiseerd gebundeld. Dertig mannen, variërend van zeer geleerd tot zeer eenvoudig, van dokter en universitair medewerker tot barman en business boy, naar wie pater Van Kilsdonk met liefde heeft gekeken en over wie hij met liefde heeft gesproken, zonder de moeilijke kanten van hun levens onbesproken te laten. Dertig toespraken die een kleurrijk, soms adembenemend beeld geven van de Amsterdamse homo-subcultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

“Van Kilsdonk ging het om die ene mens, die wilde hij ontmoeten, echt leren kennen, begrijpen en waar nodig bijstaan. En dat laatste was nodig – zeker in de zwarte periode bij het uitbreken van de aidsepidemie. Toen vooral jonge mensen plotseling kwamen te sterven, jonge mensen plotseling geconfronteerd werden met het verlies van hun vrienden, hun minnaars, hun liefdes”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Dit boek is e

how can i get my ex back

en monument voor hen – én voor de medemenselijkheid van pater Van Kilsdonk, zijn diepe inzicht in de troost die geloof ons kan brengen als ons de wanhoop nabij is, als het verdriet niet te dragen is en de angst ons om het hart slaat.”

Pater Van Kilsdonk was erelid van het COC en kreeg van het COC de Bob Angelo Penning – vanwege zijn buitengewone verdienste voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. “Dat die eer hem meer dan toekomt, dat blijkt ondermeer uit de hier gebundelde toespraken”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke, die zich vereerd voelt een van de eerste exemplaren van de bundel in ontvangst te mogen nemen.

PRESENTATIE:
Datum: zaterdag 1 december 2012 – aanvang 14.00 u – inloop vanaf 13.15 u
Locatie: Sint Olafskapel, Barbizon Palace– Prins Hendrikkade 59-72 te Amsterdam
Toegang is vrij – aanmelding s.v.p. via [email protected].

BOEKGEGEVENS:

De bundel is samengesteld en van noten en een inleiding voorzien door Pierre Valkering, die zelf sinds vele jaren parochiepastor is te Amsterdam en voor wie pater Van Kilsdonk een leermeester is geweest.

ISBN 978 90 5625 388 2 300 blz. € 22,50
Vanaf 1 december verkrijgbaar in de boekhandel of rechtstreeks bij de Valkhof Pers. Digitaal bestellen kan ook via Narratio.nl.

zp8497586rq