Terug naar overzicht

Eerste 'homohuwelijk' op Antillen

Op het eiland Saba is op dinsdag 4 december het eerste Antilliaanse huwelijk tussen twee personen van gelijk geslacht voltrokken. De twee mannen gaven elkaar het ja-woord om 10 uur lokale tijd (15 uur in Nederland)*.

Het huwelijk werd mogelijk doordat de Nederlandse huwelijkswetgeving sinds oktober 2012 ook van kracht is op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogenaamde BES-eilanden).

Samen met lokale LHBT-activisten, pleitte COC Nederland de afgelopen jaren voor de spoedige invoering van de Nederlandse huwelijkswetgeving op de eilanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben sinds 2010 een status die vergelijkbaar is met een Nederlandse gemeente.

‘Dit geweldige nieuws is een felicitatie waard,’ reageert Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland). ‘Allereerst voor het bruidspaar en de lokale LHBT-gemeenschap. Maar ook voor de autoriteiten op Saba, die met hun coöperatieve houding rond de openstelling van het huwelijk een voortrekkersrol in de regio vervullen.’

Ook op Bonaire en Sint Eustatius zouden paren

vertical jump

van gelijk geslacht inmiddels moeten kunnen trouwen. Er bestaat echter onduidelijkheid over de vraag of de lokale autoriteiten aan dergelijke huwelijken meewerken.

De Eilandraad van Sint Eustatius nam in april 2010 een motie aan tegen de eventuele openstelling van het huwelijk als gevolg van de nieuwe status van het eiland.

In het kader van het zogenaamde Pink Orange Akkoord werkt COC Nederland samen met LHBT-organisaties op de Nederlandse Antillen aan een versterking van lokale LHBT-beweging en een brede emancipatiestrategie voor de regio.

[Bron: COC NL]

Zie voor meer informatie en foto's:
St. Maarten Island Time – Saba records first gay marriage on Tuesday
–  The Daily Herald Sint Maarten – First Same-Gender Wedding in Caribbean Netherlands

zp8497586rq