Terug naar overzicht

Uitspraak Europees Hof baant weg voor einde weigerambtenaar

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) steunt het ontslag van een Engelse weigerambtenaar. Volgens COC Nederland baant de uitspraak de weg voor een definitief einde van het fenomeen weigerambtenaar in Nederland.

Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof, roept het COC minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de Tweede Kamer op om haast te maken met een einde aan het fenomeen weigerambtenaar. In het Roze Stembusakkoord van 3 september 2012 beloofden 9 politieke partijen aan het COC dat er binnen een jaar een einde aan het fenomeen zou komen. Het akkoord werd ook getekend door coalitiepartijen VVD en PvdA.

‘Nu ook het Europees Hof in het nadeel van weigerambtenaren oordeelt, is de weg vrij om een einde te maken aan deze vorm van discriminatie door de overheid op de mooiste dag van je leven,’ reageert COC voorzitter Tanja Ineke. ‘Kabinet, regel het nu, zodat dit dossier eindelijk kan worden gesloten!’   

 Het EHRM stelt in haar uitspraak dat de Engelse autoriteiten weigerambtenaar Lillian Ladele mochten ontslaan omdat daarmee wordt nagestreefd ‘dat werknemers niet handelen op een wijze waardoor ze anderen discrimineren.’ Het Hof hecht het meeste gewicht  aan ‘het bevorderen van gelijke kansen’ voor paren van gelijk geslacht.

De Engelse ambtenaar Lillian Ladele was in 2007 door de Londense deelgemeente Islington ontslagen omdat zij als christen weigerde om homoseksuele relaties te registreren. Daarna is ze in Groot-Brittannië aanvankelijk door de rechter in het gelijk gesteld, maar in hoger beroep haalde ze alsnog bakzeil. Ook het EHRM stelt Ladele nu in het ongelijk.

Het regeerakkoord van VVD en PvdA stelt dat gemeenten geen nieuwe weigerambtenaren mogen benoemen. Het is echter onduidelijk of de regering ook wil voorkomen dat zittende weigerambtenaren nog huwelijken mogen sluiten.

[Bron: COC NL]

Zie HIER voor het vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Eiweida en anderen, waaronder de zaak van weigerambtenaar Lilian Ladele.

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?