Terug naar overzicht

Portugal voegt genderidentiteit toe aan hatecrime-wetgeving

Het Portugese parlement heeft genderidentiteit opgenomen in de hatecrime-wetgeving.  Bij een wijziging van het Wetboek van Strafrecht wordt nu ook geweld en discriminatie op grond van genderidentiteit expliciet genoemd als reden om de hatecrimewetgeving toe te passen bij de opsporing en vervolging van de verdachten. LHBT-organisatie ILGA Portugal is tevreden met de nieuwe wetgeving.

De wetswijziging, op voorstel van de Portugese socialistische partij, komt er na een reeks geregistreerde transfobe geweldplegingen. Vooral de verkrachting en mishandeling van Gisberta Salce Júnior in 2006 heeft de publieke en politieke aandacht in beweging gebracht.

“Genderidentiteit” krijgt nu een specifieke vermelding in de hatecrime-wetgeving naast “seksuele gerichtheid” in het Portugese Wetboek van Strafrecht. Het opleggen van zwaardere straffen vanwege het discriminatoire motief van de daders wordt daardoor mogelijk.

ILGA Portugal verwelkomt deze vooruitgang, maar hoopt dat politieke partijen even enthousiast zullen zijn bij het wegwerken van LHBT-discriminatie in andere wetten – waaronder wetgeving over arbeidsomstandigheden en een expliciete vermelding van genderidentiteit in de Portugese grondwet.

[Bron: ILGA Europe]