Terug naar overzicht

Minister Bussemaker in gesprek met jongeren over seksuele weerbaarheid

Op maandag 28 januari a.s. gaat minister Jet Bussemaker met jongeren in gesprek over seksuele weerbaarheid. De minister van Onderwijs en Emancipatie doet dit tijdens een werkbezoek aan het Petrus Canisius College in Alkmaar. Voorafgaand aan het gesprek krijgen jongeren een introductie op WE CAN Young en de jongerenaanpak Social Media, beide met het doel om jongeren seksueel en relationeel weerbaarder te maken.

Ondanks dat jongeren hun vaardigheden om grenzen aan te geven hoog inschatten, hebben veel jongeren ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag, vooral meisjes en homo- of biseksuele jongens. Zeventien procent van de meisjes en vier procent van de jongens geeft aan wel eens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen die ze niet wilden (bron: Seks onder je 25e, Rutgers WPF, 2012).

WE CAN Young en de jongerenaanpak Social Media willen jongeren meer bewust maken van wensen en grenzen als het gaat om seks en relaties en hen seksueel en relationeel weerbaarder maken. Op maandag 28 januari a.s. gaan changemakers van WE CAN Young met andere jongeren en minister Bussemaker over dit thema in gesprek op het Petrus Canisius College, vestiging Lyceum in Alkmaar.

WE CAN Young

WE CAN Young is een campagne met een duidelijk doel: dat jongeren respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van wensen en grenzen als het gaat om seks en relaties. WE CAN Young werkt vanuit de overtuiging dat jongeren het beste samen het gesprek aangaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De 15 deelnemende gemeenten roepen jongeren op om changemaker te worden. Deze changemakers bedenken op hun beurt acties om leeftijdsgenoten te mobiliseren en aan het denken te zetten over geweld tegen vrouwen, ongelijkheid en stereotiepe beelden van mannen en vrouwen. MOVISIE ondersteunt de 15 gemeenten met kennis en advies, materialen, de website www.wecanyoung.nl, en acties op social media als Twitter, Facebook en YouTube. WE CAN Young wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

WE CAN Young maakt deel uit van de campagne die voluit heet WE CAN end all violence against women. Dit is een wereldwijde campagne om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen tegen te gaan en geweld tegen vrouwen te stoppen.  Meer informatie is te vinden op www.wecan.nl.

Jongerenaanpak Social Media 

De jongerenaanpak Social Media wil jongeren tussen de 12 en 18 jaar op een positieve manier laten zien hoe zij hun wensen en grenzen kunnen aangeven als het gaat om seks en relaties. Via de online games No or Go en Can You Fix it? op www.sense.info  worden jongeren uitgedaagd om na te denken over hun eigen weerbaarheid en over hoe zij wensen en grenzen van anderen kunnen respecteren. De jongerenaanpak Social Media van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF wordt mogelijk gemaakt door de ministeries van VWS en OCW. Can you fix it is al in 2010 gestart als onderdeel van de campagne MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK en heeft in twee jaar 43 procent van de jongeren bereikt.

[Bron: MOVISIE – Foto Jet Bussemaker – Ministerie OCW]