De Bob Angelo-penning van het COC zijn dit jaar toegekend aan ‘roze imam’ Muhsin Hendricks en de Nederlandse transgenderbeweging. De winnaars ontvingen de prijs op zondagavond 27 januari in Paradiso uit handen van COC-voorzitter Tanja Ineke, wegens hun bijzondere verdienste voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s).*
Imam Muhsin Hendricks
‘Hendricks levert een bijzonder waardevolle bijdrage aan het debat over seksuele voorkeur, genderidentiteit en Islam in Nederland, Zuid Afrika en de wereld,’ aldus COC-voorzitter Ineke. ‘Maar hij ontvangt de prijs bovenal omdat hij veel LHBT-moslims de kracht geeft om te zijn wie ze zijn: moslim én LHBT.’
De Zuid Afrikaanse Hendricks volgde een orthodoxe imamopleiding in Pakistan en kwam tot de conclusie dat de Koran homoseksualiteit niet afkeurt. In 1996 richtte hij The Inner Circle op om dit inzicht te delen en LHBT-moslims te steunen.
De imam bracht in 2011 en 2012 bezoeken aan Nederland op uitnodiging van het COC. Hij sprak met LHBT-moslim, migrantenorganisaties en werkt met het COC aan een Nederlandse tak van The Inner Circle. Bij de Verenigde Naties sprak hij in 2012 met vertegenwoordigers van tal van overheden, waaronder de Verenigde Staten.
De Nederlandse transgenderbeweging
De tweede Bob Angelo-penning gaat naar de Nederlandse transgenderbeweging. De penning wordt uitgereikt aan drie voorvechters die zich bijzonder voor deze beweging inzetten: Carolien van de Lagemaat, Simon Huges en Thomas Wormgoor.
In 2012 werd een wetsvoorstel ingediend dat het voor transgenders eenvoudiger maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het eerste grootschalige onderzoek naar de positie van transgenders in Nederland en was er bijzonder veel media aandacht voor deze groep.
‘Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgenderbeweging,’ zegt COC-voorzitter Ineke. ‘Het is een beweging die concrete resultaten boekt, op basis van een politieke agenda, met draagvlak, zichtbaarheid, en onderlinge zorg en contact. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie.’
Zie HIER de toespraak van COC-voorzitter Tanja Ineke bij de uitreiking van de Bob Angelo Pennngen 2013.
De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het alias van de oprichter van het COC, Niek Engelschman (1913-1988).
Oproep aan kabinet
De uitreiking van de penningen vond plaats tijdens True Colors, het fundraisingevenment van het COC voor het Bob Angelo Fonds in een uitverkocht Paradiso te Amsterdam. Daar sprak COC-voorzitter Tanja Ineke ook haar nieuwjaarsrede uit.
Ineke riep het kabinet van VVD en PvdA op ‘om deze kabinetsperiode de eindsprint te laten zijn van de race voor gelijke rechten, maar óók een hernieuwd startschot voor de marathon naar sociale acceptatie.’
De COC-voorzitter wees er op dat het kabinet langslepende kwesties op het gebied van gelijkberechtiging aanpakt, maar dat de norm uit de wet nog lang niet altijd de norm in de samenleving is. Zo is ‘homo’ een van de meest gebruikte scheldwoorden op school, doen jongeren vaak nog jaren over hun coming out en krijgen veel LHBT’s te maken met discriminerend geweld.
Kijk voor foto’s van True Colors 2013 de speciale Facebook-pagina www.facebook.com/TrueColorsNL
[Bron: COC NL – Foto Bob Angelo Penning-winnaars 2013: COC NL/Geert van Tol]