Terug naar overzicht

Crowdfunding documentaire ‘De Turkse Boot’

Er is een crowdfundingcampagne gestart voor een documentaire over de eerste boot met jonge Turkse LHBT’s die meevoer tijdens botenparade tijdens de Amsterdam Gay Pride 2012. In de documentaire De Turkse Boot vertellen een aantal van hen openhartig over hun seksuele gerichtheid in combinatie met hun culturele achtergrond.

De reacties varieerden van bemoedigend tot beangstigend. Zo werd er op Facebook onder andere gedreigd opvarenden met benzine in brand te steken. ‘Deze mensen moeten opgehangen worden. Dan wordt de wereld schoon’, postte een ander. Gelukkig werden de organisatoren en opvarenden nadien ook overspoeld door positieve berichten van jonge Turkse LHBT’s uit binnen- en buitenland. De actie heeft in ieder geval veel losgemaakt.

Twee Turkse Amsterdammers – initiatiefnemer Döne Fil en Serdar Manavoglu – worden in de documentaire De Turkse Boot op de voet gevolgd tijdens hun voorbereidingen voor deze spannende dag en een aantal iconen uit het Amsterdamse nachtleven zoals Joost van Bellen en Bas Kosters komen aan het woord over de vraag of het in het huidige Nederlandse klimaat wel zo gemakkelijk is om een homoseksueel leven te leiden.

De documentaire De Turkse boot toont de obstakels die Döne en Serdar in hun leven hebben ervaren, maar geeft ook een helder beeld hoe je verschillende identiteiten in jezelf kunt verenigen en de balans kunt vinden tussen de keuze voor je eigen geluk en de eer van de sociale omgeving.

Crowdfunding

Om de documentaire De Turkse Boot af te monteren en op 4 maart a.s. een grote première in het Amsterdamse Paradiso te organiseren is er een crowdfundingcampagne gestart op Cinecrowd. Kijk hoe jij voor een klein deel mede-eigenaar kunt worden van de film en steun de makers met een donatie! Zie: CineCrowd.nl/DeTurkseBoot.

De Turkse Boot – Mijn Eer, Wiens Schande?

–         een film van Chris Belloni
–         geproduceerd door Stg. Art.1 i.s.m. Public Cinema en Stg. Pera
–         met bijdragen van COC, Pink Istanbul, Oranjefonds, Stg. Elance en Stg. Rose Jo(n)ker

Première: maandag 4 maart 2013 in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam

20:00 uur: inleiding door Dennis Boutkan, voorzitter Roze Filmdagen
20:15 uur: start film ‘De Turkse boot’ (70 – 75 minuten)
21:35 uur: nagesprek met: Serdar Manavoglu (Paradiso-Pink Istanbul) Chris Belloni (regisseur) en Döne Fil (Stg. Elance)
22:00 uur: afterparty/feest – met o.a. Pink Istanbul resident DJ’s

[Bron: De Turkse Boot]