Terug naar overzicht

COC hoopt op mildere paus

COC Nederland hoopt dat de opvolger van paus Benedictus XVI liefdevoller aandacht omgaat met homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen (LHBT’s).

In een reactie op het terugtreden van de paus zegt COC-voorzitter Tanja Ineke dat zij ‘niet rouwig’ is over het aftreden van de paus, maar wel hoopt op een opvolger die minder geobsedeerd is door seksuele gerichtheid en genderidenteit en met meer pastorale aandacht omgaat met katholieke en niet-katholieke LHBT’s.

Paus Benedictus XVI heeft zich tijdens zijn pontificaat diverse keren kritisch en afkeurend uitgelaten over LHBT’s en vooral het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Het COC noemde die uitspraken toen verbijsterd en liefdeloos.

“De Rooms-Katholieke Kerk heeft een aantal keren gezegd discriminatie van LHBT’s te willen aanpakken” aldus het COC. “Het zou goed zijn als de nieuwe paus de daad bij het woord voegt en landen als Oeganda en Rusland aanspreekt op de afschuwelijke manier waarop zij omgaan met LHBT’s,” zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Paus Benedictus XVI heeft het verrassende nieuws dat hij op 28 februari a.s. zal aftreden op maandag 11 februari bekend gemaakt. De paus zegt dat hij niet langer de kracht heeft om zijn pontificaat uit te voeren. Benedictus is 85 jaar en is sinds 2005 paus. Het is ongebruikelijk dat pausen terugtreden – voor het laatst gebeurde dit in 1415 toen paus Gregorius XII aftrad.

[Bron: COC NL – Foto Paus Benedictus: M.Mazur/www.thepapalvisit.org.uk]