Terug naar overzicht

COC: Homo-asielzoeker niet ‘een beetje terug de kast in’ sturen

COC Nederland vraagt Fred Teeven (Asiel) om onomwonden te bepalen dat Nederland geen asielzoekers terug de kast in stuurt. Dat schrijft het COC vrijdag 22 februari in een brief aan de staatssecretaris.

Nederland vraagt in beginsel niet van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers dat ze hun seksuele voorkeur of genderidentiteit in het land van herkomst geheim houden, om zo aan vervolging te ontsnappen. Sinds 2012 bepaalt de wet echter dat er toch ‘een bepaalde mate van terughoudendheid’ van LHBT’s geëist kan worden.

“Dat is net zoiets als mensen vragen hun huidskleur ‘een beetje te veranderen’ omdat ze anders gediscrimineerd worden”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Wij vinden dat onacceptabel en vragen de staatssecretaris om de regels aan te passen.”

Het COC stelt ook voor om LHBT’s uit Oeganda in Nederland asiel te verlenen. Volgens mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch demoniseert de Oegandese overheid homoseksuelen en zet zij aan tot haat jegens LHBT’s. In het land is een wet aanhangig die homoseksualiteit tot in het absurde criminaliseert.

Verder heeft het COC de indruk dat de Nederlandse overheid steeds vaker onterecht twijfelt aan de seksuele voorkeur of genderidentiteit van asielzoekers. Ambtenaren zouden daarom moeten worden bijgeschoold. Tolken die worden ingezet bij de verhoren van LHBT-asielzoekers, zouden op homo-, bi- en transfobie moeten worden gescreend.

De oproep aan de staatssecretaris wordt gesteund door Transgender Netwerk Nederland, de LesBische Alliantie – Stichting OndersteBoven, Landelijk Netwerk Biseksualiteit, LHBT-jongerenorganisatie Expreszo, LCC Plus Organisaties (de christelijke LHBT-beweging), Stichting Vrienden van de Gay Krant en kenniscentrum MOVISIE.

COC Nederland bespreekt de voorstellen op 5 maart a.s. met staatssecretaris Teeven.

[Bron: COC NL – Foto Fred Teeven: Rijksoverheid.nl]

Foto: Ksenia Kirichenko (Rusland) – Joyce Hamilton (COC Nederland) – Kasha Jacqueline (Oeganda)

Zie ook METRO – 5 maart 2013:  “Beleid asielhomo’s rammelt”

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?