Terug naar overzicht

Schotse homofobe kardinaal in opspraak - treedt af

De Schotse kardinaal Keith O’Brien is in opspraak gekomen door beschuldigingen van ‘ongepast gedrag’ door drie priesters en een oud-priester. Dat meldt de Britse zondagskrant The Observer. De aartsbisschop van Edinburgh kreeg vorig jaar The Bigot of the Year Award van de Britse LHBT-organisatie Stonewallvanwege zijn krasse taalgebruik over homoseksualiteit en de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in Engeland, Wales en Schotland. UPDATE 25 februari – Kardinaal O’Brien heeft zijn onmiddellijke aftreden als aartsbisschop bekend gemaakt en zal ook niet deelnemen aan het conclaaf.

De klachten over kardinaal O’Brien zijn ingediend bij nuntius Antonio Mennini – de pauselijke ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. De nuntius heeft hen geprezen voor de moed om naar voren te komen met hun verhalen. De klachten werden al ingediend voor paus Benedictus XVI op 11 februari jl. zijn aftreden bekend maakte.  ‘De paus is op de hoogte en de kwestie is nu in zijn handen”, aldus Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi.

In hun klacht wordt beschreven hoe ze in de jaren ’80 als jonge geestelijke ‘op ongepaste wijze’ benaderd werden door O’Brien. Eén van hen stelt dat hij lange tijd psychische hulp nodig heeft gehad na zijn ‘onbehoorlijke relatie’ met O’Brien. De kardinaal wordt er ook van beschuldigd zijn machtspositie als bisschop misbruikt te hebben. Een van de priesters zegt: “Je legt bij je wijding tot priester een eed van gehoorzaamheid aan je bisschop af. Hij is daarmee meer dan je baas, meer dan de bestuursvoorzitter van je bedrijf. Hij heeft een enorme macht over je. Hij controleert ieder aspect van je leven. Je kunt hem niet zomaar een in zijn ballen trappen.”

De vier mannen eisen het onmiddellijke aftreden van O’Brien – die over een maand met emiritaat gaat – en ze willen dat hij afziet van deelname aan het komende conclaaf waarin een nieuwe paus gekozen wordt. Daarmee is O’Brien de derde kardinaal die vanwege de schandalen rond seksueel misbruik wordt opgeroepen niet aan het conclaaf deel te nemen – acties lopen al tegen de kardinalen Mahony en Danneels vanwege hun betrokkenheid bij het in de doofpot stoppen van seksueel kindermisbruik door priesters.

O’Brien gold voor zijn benoeming tot aartsbisschop en kardinaal als gematigd, maar hij heeft zich in de afgelopen jaren vooral laten kennen als een fervent tegenstander van LHBT-rechten. De kardinaal noemde homoseksualiteit ‘immoreel’, homoseksuelen ‘gevangenen van een seksuele afwijking’ en liet weten dat het homohuwelijk ‘schadelijk is voor het lichamelijk, geestelijk en spirituele welzijn van de betrokkenen’. Mede vanwege dit soort uitspraken werd O’Brien vorig jaar door de Britse LHBT-organisatie Stonewall uitgeroepen tot ‘Kwezel van het Jaar’.

Kardinaal O’Brien heeft zelf nog niet op de klachten gereageerd en liet ook verstek gaan bij de eucharistieviering op zondag in St. Mary’s Cathedral in Edinburgh. Zijn vervanger tijdens de dienst hulpbisschop Stephen Robson liet weten dat de beschuldigingen tegen de kardinaal ongegrond zijn en dat daarvoor ook juridisch advies is  ingeroepen. O’Brien was deze afgelopen week nog volop in het nieuws, omdat hij pleitte voor afschaffing van het verplichte celibaat.

UPDATE 25 februari – Kardinaal O’Brien heeft in een verklaring zijn onmiddellijke aftreden als aartsbisschop bekend gemaakt en zal ook niet deelnemen aan het conclaaf. De paus heeft zijn ontslag aanvaard. Colin MacFarlane van LHBT-organisatie Stonewall twittert: “We vertrouwen er op dat er gedegen onderzoek gedaan zal worden naar de beschuldigingen die geuit zijn tegen kardinaal Keith O’Brien. We hopen dat de opvolger van de kardinaal iets liefdevoller zal omgaan met openlijk homoseksuelen.”

[Bronnen: The Observer en BBC News – Foto kardinaal Keith O’Brien – H. Singh]