Terug naar overzicht

Kardinaal O’Brien geeft ‘ongepast seksueel gedrag’ toe

De Schotse kardinaal Keith O’Brien geeft toe zich in het verleden ‘seksueel ongepast’ te hebben gedragen. In een geschreven verklaring vraagt hij daarvoor vandaag vergiffenis.

“Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om toe te geven ik me op sommige momenten op seksueel gebied niet heb gedragen zoals ik me als priester, aartsbisschop en kardinaal had moeten gedragen”, schrijft O’Brien in zijn verklaring. Daarnaast verontschuldigde hij zich en kondigde aan dat hij geen publieke rol meer op zich zal nemen in de kerk. Eerder maakte de kardinaal al bekend niet aan het conclaaf dat een nieuwe paus gaat kiezen te zullen deelnemen.

Kardinaal O’Brien trad vorige week al af als aartsbisschop van Edinburgh na berichten in de media over beschuldigingen van ‘ongepast seksueel gedrag’ door een aantal (voormalige) priesters. In eerste instantie ontkende O’Brien de berichten nog en liet weten juridische bijstand te zoeken om zich hiertegen te verweren.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het Vaticaan al bijna een half jaar op de hoogte is van een klacht van een priester over ‘ongepast gedrag’ in 2001. Deze klacht is serieus genomen en zou geleid hebben tot een gesprek tussen kardinaal O’Brien en kardinaal Marc Quellet, het hoofd van de Congregatie van de Bisschoppen. Dat werpt een ander licht op het rond die tijd bekend gemaakte besluit van O’Brien om zijn voorzitterschap van de Schotse bisschoppenconferentie neer te leggen en vanwege zijn leeftijd en slechte gezondheid de paus om vervroegd pensioen te vragen. Een definitieve beslissing over het lot van O’Brien wordt overigens pas verwacht van de nog te kiezen nieuwe paus.

De laatste jaren heeft kardinaal O’Brien zich vooral laten kennen door krasse uitspraken over homoseksualiteit en de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Dat is voor de Britse LHBT-organisatie Stonewall van de kardinaal te verlangen dat hij daarvoor zijn verontschuldigingen aanbiedt.  De bekende Britse LHBT-activist Peter Tatchell vindt de bekentenis van O’Brien ‘een slap excuus’. Ook Tatchell dringt aan op het tonen van ‘publieke rouw’ en verontschuldigingen aan de homogemeenschap voor de ‘homofobie en hypocrisie’ van de kardinaal.

[Bronnen: BBC News, Guardian, Katholiek Nieuwsblad – Foto kardinaal O’Brien – H. Singh]