Terug naar overzicht

Genderidentiteit/expressie in Griekse anti-discriminatiewet

Genderidentiteit en genderexpressie worden in de Griekse anti-discriminatiewetgeving expliciet opgenomen als non-discriminatiegrond. Een wetsvoorstel daarover werd deze week in het Griekse parlement aangenomen.

Het wetsvoorstel werd ingediend door de Griekse minister van Justitie Antonis Roupakiotis. Het initiatief daarvoor is afkomstig van de partijen Pasok, Dhmar en Syriza , die over deze kwestie vragen gesteld hadden aan de minister.

Het opnemen van genderidentiteit en genderexpressie is een succes voor de Griekse transgenderbeweging die voor deze zaak  in de afgelopen tijd bij politieke partijen en de minister gepleit hadden. De antidiscriminatiewet is nu de eerste Griekse wet waarin genderidentiteit en genderexpressie zijn opgenomen.

In de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) worden genderidentiteit en genderexpressie niet genoemde als non-discrminatiegronden. Dat betekent dat transgenders enkel een beroep op de AWGB kunnen doen op bijvoorbeeld discriminatie op grond van geslacht. Het COC en Transgender Netwerk Nederland pleiten er daarom voor genderidentiteit en genderexpressie in de AWGB op te nemen.

[Bron: ZiZo]