Terug naar overzicht

Teeven overweegt einde verplichte geslachtsregistratie

Staatssecretaris Teeven (Justitie) overweegt om transgenders niet langer te verplichten zich als ‘vrouw’ of ‘man’ te laten registreren bij overheidsinstanties. Dat bleek donderdagavond tijdens een gesprek van COC Nederland met de staatssecretaris.  

Het zou betekenen dat er in documenten als geboorteakten en paspoorten in de toekomst niet meer altijd de aanduiding ‘vrouw’ of ‘man’ zal staan, als mensen zich vrouw noch man (of zowel man als vrouw) voelen.

COC Nederland dringt sinds 2011 aan op het vervallen van de verplichting om het geslacht als ‘vrouw of ‘man’ te laten registreren bij overheidsinstanties. Ook Transgender Netwerk Nederland is hier voorstander van.

‘Het is niet meer van deze tijd dat de overheid mensen in een hokje dwingt waarin ze zich niet thuis voelen,’  stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het geslacht van mensen hoort in een geëmancipeerde samenleving voor de overheid niet ter zake te doen.’

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau voelt 22 procent van de transgenders in Nederland zich noch vrouw, noch man, of zowel man als vrouw. Nederland kent naar schatting ruim 48.000 transgenderpersonen. Bij transgenders komt het geboortegeslacht niet, of niet helemaal, overeen met de zogenoemde genderidentiteit.

In Australië en Nieuw Zeeland is verplichte registratie als vrouw of man al afgeschaft. Daar kunnen transgenders, in plaats van de categorie ‘man’ of ‘vrouw’, bij de geslachtscategorie een ‘X’ laten invullen op overheidsdocumenten. Ook in landen als Nepal, India en het Verenigd Koninkrijk zijn dergelijke ontwikkelingen gaande.

Staatssecretaris Teeven zegde het COC toe dat hij de mogelijkheden tot afschaffing van de registratie als vrouw of man gaat onderzoeken en dat hij de Tweede Kamer vóór de zomer van 2013 over zijn plannen zal informeren.

In 2012 diende de staatssecretaris een wetsvoorstel in dat het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun officiële geslachtsregistratie te laten wijzigen van vrouw in man of andersom. De Tweede Kamer debatteert in de week van 25 maart over dat voorstel.