Terug naar overzicht

Gekrakeel over Liedboek Festival

Er is gekrakeel over het festival dat georganiseerd wordt rond de presentatie van het nieuwe Liedboek voor de Kerken op 25 mei a.s. in Monnickendam. Ondermeer over de workshop ‘GAY’, waarin de vraag ‘hoe LHBT-vriendelijk’ het nieuwe Liedboek is aan de orde gesteld wordt.

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het nieuwe Liedboek voor de Kerken, dat de vorige editie uit 1973 moet gaan vervangen. De gezangenbundel biedt een gevarieerd repertoire voor alle protestanten – van orthodox tot vrijzinnig. Op grond van de kritiek op de inhoud is het de vraag of de samenstellers daarin zijn geslaagd. Voorzitter Hans Maat van het Evangelisch Werkverband – spreekbuis van de evangelicale protestanten – heeft in een groot interview in het Nederlands Dagblad al laten weten dat er voor zijn achterban te weinig herkenbare gezangen in de bundel staan.

Behalve kritiek op het Liedboek zelf, is er ook gekrakeel over het festival dat om de feestelijke presentatie heen georganiseerd wordt. Onderdeel van dat festival is namelijk ook de workshop ‘GAY – Roze Zaterdag in Monnickendam’, waarin de vraag aan de orde komt ‘hoe LHBT-vriendelijk’ het nieuwe Liedboek is. De workshop wordt gegeven door Ineke Lautenbach, actief in het European Forum of LGBT Christians.

Ondermeer deze workshop valt slecht in behoudende kring. De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) beraden zich al op hun aanwezigheid tijdens het festival. Het Evangelisch Werkverband heeft al een besluit genomen – die eisen dat de workshop wordt geschrapt, want anders wordt het festival geboycot.

Dominee Rieks Hoogenkamp – drijvende kracht achter het festival – snapt de bezwaren niet zo goed. “Waarom zouden homo’s en biseksuelen niet uit het Liedboek mogen zingen?’, vraagt Hoogenkamp zich af. Hij juicht het debat daarover toe, maar vreest dat het nieuwe Liedboek ‘bijna een politiek beleidsterrein’ wordt ‘door alle groepen die zich tekort gedaan voelen’.

Hoogenkamp neemt de kritiek ‘voor kennisgeving aan’, maar is niet van plan om het festivalprogramma aan te passen. “Sterker, ik word op een idee gebracht. Misschien moet ik maar eens een werkgroep biseksuelen installeren. Die hadden we nog niet”, zegt Hoogenkamp in Trouw.

[Bronnen: Nederlands Dagblad, Trouw – Illustratie Folder Liedboek]