Terug naar overzicht

Demonstratie tegen anti-homowet tijdens bezoek Poetin

COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april a.s. een demonstratie tegen de Russische anti-homowet. Het evenement vindt plaats aan het Oosterdok in Amsterdam, naast museum NEMO. De locatie is in het zicht van het Scheepvaartmuseum, waar de Russische president Poetin op dat moment dineert.

Het COC roept demonstranten op om zich te kleden in één van de kleuren van de regenboog, het internationale symbool van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap  (LHBT). Gebruik van de regenboogvlag dreigt strafbaar te worden als de Russische anti-homowet wordt aangenomen.


Deelnemers aan het protest verzamelen vanaf 18:00 uur op het Amsterdamse Oosterdok, 5 minuten lopen van het Centraal Station. Het programma begint om 19:00 uur. Op het podium zullen o.m. Russische LHBT-activisten spreken over de situatie in hun land.
 
Deelnemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.stopdeantihomowet.nl. Eerder meldden zich via Facebook al zo’n 1500 belangstellenden. Organisatoren van diverse initiatieven tegen de anti-homowet (o.a. Koud welkom voor Poetin, The Dutch LGBT Support! en COC) hebben voor de actie op het Oosterdok de handen ineen geslagen.   
 
Het COC organiseert ook acties op andere locaties die Poetin op 8 april a.s. bezoekt.
 
‘Dit wetsvoorstel is een ernstige schending van de mensenrechten en dreigt het leven van LHBT’s in Rusland onmogelijk te maken,’aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. “We roepen hetero’s en LHBT’s op om op 8 april naar Amsterdam te komen om samen duidelijk te maken dat de wet van tafel moet.” 
 
De anti-homowet dreigt LHBT’s in Rusland monddood te maken. LHBT’s die opkomen voor hun rechten kunnen bestraft worden, voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes.
 
Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet. Een eerste versie van het voorstel werd in januari aangenomen. Soortgelijke wetgeving is op lokaal niveau al van kracht in diverse Russische regio’s. Daar is een stijging van geweld tegen LHBT’s merkbaar.
 
Tegenstanders van de anti-homowet kunnen nu al hun boosheid over de anti-homowet kenbaar maken door de petitie van COC in samenwerking met Change.org te tekenen – zie Change.org/antihomowetrusland.nl. De petitie zal tijdens het bezoek van Poetin overhandigd worden.

Zie voor alle informatie over de Poetin-acties tegen de Russische anti-homowet ons DOSSIER RUSLAND.

[Bron: COC NL – Foto Regenboogvlag: Benson Kua]

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?