Terug naar overzicht

POETIN-ACTIE in de MEDIA

Als je vandaag een nieuwssite bezoekt, de radio aanzet of een krant opslaat, dan kun je ‘t nieuws bijna niet missen: de Russische president Poetin bezoekt ons land en het COC en partnerorganisaties ‘verwelkomen’ hem met tal van acties – waaronder een massale demonstratie – vanwege de anti-homowet die in Rusland ingevoerd dreigt te worden. Hieronder een globaal overzicht van die media-aandacht.

Op maandagmorgen 8 april opent het ANP-radiojournaal met nieuws over het bezoek van Poetin en de verwachte massale demonstratie tegenover het Scheepvaartmuseum. De reizende reporter van het NOS Radio-1-Journaal is maandagmorgen op bezoek in het Amsterdamse Café ’t Mandje. Daar zingt Dolly Bellefleur live op de radio haar Poetin-protestlied. De aftrap van de Poetin-acties door Job Cohen die de regenboogvlag halfstok hangt aan de gevel van Café ‘t Mandje wordt op zondag 7 april dag gemeld door de tv-journaals en de grote nieuwssites.

NOS Journaal, RTL Nieuws – en natuurlijk het Amsterdamse AT5 – en alle ochtendbladen hebben het nieuws over de massale LHBT-demonstratie – op zondag al op de website, de dagbladen op maandagochtend in de papieren versie. In tal van hoofdredactionele commentaren wordt de Russische anti-homowet en het massale protest daartegen genoemd – en gesteund!

EenVandaag zond maandag een reportage uit waarin gesproken werd met twee LHBT-activisten uit Sint Petersburg, die door het COC waren uitgenodigd om naar Nederland te komen voor de demonstratie. In Sint Petersburg is inmiddels een anti-homowet van kracht. Ook volgde EenVandaag de demonstratie die het COC op het Amsterdamse Oosterdok organiseerde tegen de Russische anti-homowet.

 sitestat

Even ‘COC Poetin’ googlelen levert al gauw meer dan 50 hits op – van alle landelijke en vele regionale dagbladen en regionale omroepen van RTV Noord tot RTV Limburg. Want de regenboogvlag wappert niet enkel (halfstok) in Amsterdam uit protest tegen de Russische anti-homowet, maar ook in Haarlem, Groningen, Utrecht enz.

Internationaal krijgt de Poetin-actie aandacht in ondermeer de Huffington Post, FOX News, ABC News, Washington Post, The Telegraph en TimesOnline en – voorzover we die kunnen volgen – op Amerikaanse, Britse, Duitse, Vlaamse LHBT-nieuwssites.

In de weken voorafgaande aan de demonstratie hebben de media ook al uitgebreid aandacht aan het protest besteed. COC-voorzitter Tanja Ineke was te zien in het NOS Journaal, RTL Nieuws en NCRV’s Altijd Wat sprak erover met LHBT-directeur Boris Dittrich van Human Rights Watch.

Ook het nieuws dat Kamerleden – en niet te vergeten Koningin Beatrix en premier Rutte – van het COC een regenboogvlagpin toegestuurd hebben gekregen om tijdens het Poetin-bezoek te dragen, wordt vrijwel onmiddellijk opgepikt door het ANP en door vele media overgenomen.

[Bron: COC NL – Foto ontmoeting Rutte en Poetin in 2011: Rijksoverheid.nl]